Tavle

Morandi-broen i Genova kollapset den 14. august 2018. Foto: Reuters / Scanpix.

Påtalemyndigheten i Genova har tatt ut siktelse for uaktsomme drap og kriminell skjødesløshet med katastrofale følger mot 20 navngitte ledere og funksjonærer i motorveiselskapet Autostrade per l’Italia og departementet for infrastruktur i forbindelse med kollapsen av Morandi-broen den 14. august, hvor 43 mennesker mistet livet. Det skriver Corriere della Sera.

Under etterforskning av de angjeldende personene har politiet gått igjennom blant annet avhør, møteprotokoller, e-poster og chattemeldinger mellom personer med tekniske kunnskaper om broen, og bildet som påtalemyndigheten tegner, er stygt: De ansvarlige var på det rene med broens risikable tilstand, men unnlot å iverksette tiltak som man visste ville ha redusert risikoen, som for eksempel redusert tungtrafikk eller bestemte vedlikeholdsarbeider. Informasjon om broens strukturelle svekkelse forelå en måned før kollapsen. «Den holder ikke», lød konklusjonen til en av teknikerne.

Den kollektive uforstanden som de ansvarlige personene viste ved ikke å ta faresignalene på alvor, er psykologisk interessant.

Er det noe lignende som skjer når makteliten ser hvordan samfunnet risikerer å rase sammen til en høy menneskelig kostnad, men likevel avstår fra å gjøre ting som kan forhindre det, for heller å prøve å gi inntrykk av at alt er i sin skjønneste orden?