Nytt

Kisten til en drept demonstrant bæres gjennom Basra 4 september. Foto: Essam al-Sudani/Reuters/Scanpix

12. mai var det valg på ny nasjonalforsamling i Irak, uten at noen gruppering klarte å skaffe seg flertall, Over sommeren har det så vært forhandlinger, utpressinger og attentater over en lav sko. Hete, korrupsjon og vanstyre har ført til stor sosial uro, særlig i Basra.

Søndag hevdet to rivaliserende shia-grupperinger at de begge hadde samlet et styringsdyktig flertall av nye parlamentsmedlemmer. De to blokkene er «Reform-blokken» under ledelse av Muqtada al-Sadrs Allianse av revolusjonære for reform, alliert med blant annet Ayad Allawis Al-Wataniya, og «Konstruksjons-blokken», som er en allianse av den tidligere statsministeren Nouri al-Maliki og lederen for den sterkt Iran-vennlig Fatah-alliansen, Hadi al-Ameri, som også er lederen for Iraks parallelle hær, Hashd ash-Shabi (folkemilitsene).  «Reform-blokken» hevdet de hadde 177 representanter av i alt 329 bak seg, mens «Konstruksjons-blokken» hevdet at de hadde 145 representanter pluss et ikke nærmere spesifisert antall av avhoppere fra den rivaliserende blokken.

Mandag samlet de nyvalgte seg for å bli tatt i ed, og for å velge velge ny president for nasjonalforsamlingen. De ble ikke enige. I dag gjorde de et nytt forgjeves forsøk. Det eneste de klarte å enes om var å utsette all parlamentarisk aktivitet til 15. september.

Valget av en «stortingspresident» er viktig, fordi det etter at denne – etter sedvane en sunni-muslim – er valgt, har nasjonalforsamlingen 30 dager på seg til å velge en president, som så får 15 dager til å utpeke en ny regjering utgått av flertallskonstellasjonen.

Sinne. En ung demonstrant i Basra holder opp en plakat med teksten: «Skyt oss, forfølg oss, vi er vant til det. Vi spiller alle PUGB.» Det siste er en referanse til et online krigsspill, PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), der opptil hundre spillere kjemper en alle-mot-alle kamp for å overleve. Irak er fortsatt en slagmark. (Foto: Voice of Iraq @voiceofiraqis)

Samtidig som dette spetakkelet pågår, har den sosiale uroen blusset opp igjen, særlig i Basra. Der har forurenset og saltholdig vann gjort flere titalls tusener innbyggere tildels alvorlig syke. I går kveld ble en drept og seks skadet da demonstranter forsøkte å storme hovedkvarteret til provinsmyndighetene.

Den drepte ble begravet i dag, og nye demonstrasjoner er varslet i kveld. Så selv om den verste sommerheten har avtatt noe (kun noengførti på dagtid nå), ligger det an til en fortsatt het, politisk høst i Irak.

Les også

Les også