Nytt

Sigmar Gabriel og Martin Shulz den gangen de var henholdsvis økonomiminister/leder av SPD og president for EU-parlamentet. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix

Sosialdemokratene reagerer på at CSU har fått gjennomslag i regjeringen og truer med ultimatum hvis det blir lukkede mottak.

Sosialdemokratiske SPD truet onsdag med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet med Merkels konservative CDU og CDUs søsterparti CSU dersom Merkel oppretter lukkede transittmottak for migranter.

– Masseleirer der flyktninger blir låst inne i ukevis vil ikke bli en realitet med SPD i regjering, sa SPDs generalsekretær Lars Klingbeil i til kringkasteren ZDF. (NTB)

Men Angela Merkel sier nyankomne kun vil bli holdt innesperret i 48 timer. Innen den tid må deres status avklares og når tiden er omme må de plasseres i vanlige mottak. Det er ikke alle migranters id som lar seg avklare i løpet av 48 timer. Det kan bety at de vil få slippe inn i Tyskland likevel.

Merkel avviser at opprettelsen av transittmottakene innebærer noen endring i hennes asyl- og innvandringspolitikk. Asylsøkerne skal maksimalt kunne holdes i mottakene i 48 timer under oppsyn av politiet, mens statusen deres undersøkes.

– Det er i tråd med grunnloven, sier Merkel.

Hun legger til at de som ber om beskyttelse i Tyskland, deretter skal innlosjeres i normale mottakssentre. (NTB)

Det kan virke som om partene ønsker å fortolke enigheten ut fra sine interesser. Skinnløsninger vil ikke være nok til å tilfredsstille CSU-fløyen.