En tredje av ofrene for skytingen i Malmø mandag har avgått ved døden. Oppgjøret i svenske gater får nå internasjonal oppmerksomhet.

Ytterligare en man har avlidit efter skjutningen i centrala Malmö på måndagskvällen. Totalt har tre män dödats och tre skadats i händelsen som inträffade vid entrén till ett internetkafé på Drottninggatan. På tisdagsmorgonen fanns ännu inga uppgifter om vad som ligger bakom händelsen.

Sex män sköts i centrala Malmö – tre döda

Setningen: «På tisdagsmorgonen fanns ännu inga uppgifter om vad som ligger bakom händelsen» er svensk hjelpeløshet og motvilje mot å se det som holder på å skje med Sverige.

Det har pågått lenge. Svenske aviser gir en bakoversveis. En rutinekontroll av en bil ender i drapsforsøk på politiet.

Vid 02.30-tiden natten mot tisdagen skulle en polispatrull göra en fordonskontroll i Trollhättan.

Bilisten försökte komma undan och körde in i en återvändsgränd.

Två polismän gick ut för att kontrollera föraren.

– Då körde föraren rakt mot en av polismännen som sköt verkanseld, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Bilen, men inte föraren, träffades av polisens skott men fortsatte köra från platsen.

Apropos diskusjonen om bevæpning av norsk politi: Her må svenske kolleger trekke våpen i en bilkontroll.

Det er situasjonen rett over grensen.

Politiet anstiller seg uforstående til det som skjer.

– Det som gör händelsen ovanlig är att det inte är ett område som brukar drabbas av skottlossning, det är otroligt centralt och det är bostäder runt adressen, säger presstalespersonen Kim Hild till DN på tisdagsmorgonen.

Gärningen är dock inte riktad mot ”gemene man”, vanligt folk behöver inte oroa sig för att vara målet.

– Det verkar snarare som att det har med den kriminella världen att göra, säger hon.

Man kan ikke si etter hendelsen at det var et område som det ikke pleier å være skyting. De kriminelle bryr seg ikke om om det er sivile i nærheten. Det har publikum fått med seg for lengst. Men ikke politiet?

Ja, tenk det «virker snarere som det har med den kriminelle verden å gjøre». Svenskene vil være formelle, men det funker ikke i slike situasjoner. Hvis man ikke har noe å si, så ikke si selvfølgeligheter.

Problemet er at svenske politi kunne hatt mye å si, hvis de ville bruke pressen til etterlysning. Men politiet vil ikke beskrive gjerningsmennene.

Oslo-politiet står overfor de samme «utfordringer» som svenskene og er inne i samme spor. Leder for politienhet Øst, John Roger Lund, bruker uttrykket «fryktkapital» i et intervju med VG.

– Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg har hørt at det finnes folk på Holmlia som er redde for å gå ute, at det er personer som er redde for å si noe. Dette henger sammen med en fryktkapital som er kommet i kjølvannet av trusler og vold. Det er ikke ukjent for politiet, sier Lund.

Det viser seg at kjente Young Bloods-medlemmer er til stede på folkemøter på Holmlia. De passer på hvem som sier noe og hva de sier. Politiet var tungt til stede på folkemøtet 13 februar, der Sylvi Listhaug fikk gjennomgå av bla. SVs Petter Eide. Hardbarkede Young Bloods-medlemmer kunne sitte bakerst og observere hvordan SV’er og lokale krefter gikk løs på landets justisminister.

Fryktktapital er et nøkkelord: Gjengene sprer frykt og bygger en kapital av frykt. Når politiet har valgt ikke å bruke ordet Young Bloods vil det oppfattes av gjengen som om også politiet bøyer seg for frykten.

Hvorfor har ikke VG gått ut med navnet på Young Bloods-lederen?

Inviterte til folkemøte om gjengene – Young Bloods var tilskuere

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!