Donald Trump gjorde det Obama-leiren og Europa ikke trodde var mulig. De hadde bygget opp en forestilling om at oppsigelse av atomavtalen ville sette USA på veien mot krig. Ved å gjenta dette høyt og ofte skulle Trump skremmes fra å si opp avtalen.

Men slik gikk det ikke. Trump lot seg ikke skremme, og det var også eksperter som holdt med ham: Iran har selv levert argumentene for å si opp avtalen. Ikke minst ved sin oppførsel i Syria.

Israel har lenge gjort det klart at de ikke vil godta iranske baser i Syria. Likevel har Iran bygget dem. Israel har slått til to ganger den senere tid for å vise at de mener alvor. Iran har svart med å love gjengjeldelse.

Med en slik aggressiv oppførsel demonstrerer Iran at de er en stor trussel mot den jødiske staten.

Dét gjør også USA bekymret. Ikke bare for Israels sikkerhet, men for freden i Midtøsten. For hva er et slikt regime i stand til?

Trump hadde ett annet tungtveiende argument, som tar noe av brodden av kritikernes synspunkter: Nord-Korea.

Han fortalte at utenriksminister Mike Pompeo snart ville lande i Pyongyang. Alt ligger til rette for en avtale.

Hvis Trump skulle klare å ro den i land, vil det bli vanskelig å fremstille ham som en løs kanon på dekk som tar USA  mot krig.

Bare tanken på at Trump skulle klare en slik diplomatisk triumf, får liberale medier til å bli hysteriske. Selv hans seire er de imot.

Dette har mange amerikanere fått med seg. Derfor er det ikke like lett som før å selge nidbildene av Trump.

De har i alle år fått med seg at det ville utløse katastrofe å flytte ambassaden til Jerusalem. Neste uke skjer det. Himmelen har ikke falt ned.

Hvis himmelen faller ned, så er det kanskje ikke over USA? Kanskje det er over mullahene i Teheran? De har vanstyrt landet siden revolusjonen. Iranerne fortjener noe bedre, sa Trump.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.