Sofia Srour er en av de skamløse jentene som trådte ut i offentligheten og tok et oppgjør med sosial kontroll i egne rekker. Nå tar hun også et oppgjør med regjeringen og anklager Erna og Siv for «mangfoldsforglemmelse».

«Mangfoldsforglemmelse» er tittelen på innlegget til den prisvinnende samfunnsdebattanten Sofia Srour. Sammen med flere andre såkalte skamløse jenter, erobret hun offentligheten i fjor med boken «Skamløs». Srour er opprinnelig fra Libanon og muslim. Med boken ønsket de skamløse jentene å ta et oppgjør med sosial kontroll i innvandrermiljøer, særlig det muslimske.

Men Sofia Srour har mer på hjertet; hun ønsker også et oppgjør med regjeringen som ikke har funnet rom for en eneste person med mørk hudfarge. «Noe er galt når Siv Jensens solariumsbrune hud er den mørkeste nyansen i regjeringen», er innledningen på Srours innlegg i Dagsavisen i dag.

Selv undertegnede som er positiv både til et visst mangfold og representasjon i både regjeringer og på andre områder, kjenner på et lite ubehag etter å ha lest denne setningen. Hva får en 23-årig kvinne til å være så til de grader trygg på seg selv og sin posisjon at hun faktisk skriver noe slikt? Oppnår hun sympati hos den norske befolkning? Jeg tviler litt på det.

Hudfarge har blitt et tema, også her i landet, selv om Norge regnes som ett av de minst rasistiske samfunn i verden. «Blendahvit» og «potet» er blitt nærmest aksepterte skjellsord rettet mot den opprinnelige befolkningen her nord. Er det plutselig mer greit enn skjellsord rettet mot mennesker med andre hudfarger enn hvit?

Srour må gjerne mene at regjeringen burde ha flere medlemmer med minoritetsbakgrunn, det er selvsagt helt greit. Det som ikke er greit er å trekke inn hudfarge i nedsettende ordelag.