Noen kvelder setter spor i deg. Spor som gjør at du må la inntrykkene synke litt før du greier å få satt ned på papiret hva du har opplevd. Dette ble en slik kveld.

Ex-muslims of Norway hadde arrangert seminar om negativ sosial kontroll på Litteraturhuset. Fra organisasjonen møtte organisasjonens leder, Cemal Knudsen Yucel, og nestlederen Jeanette. Dessuten møtte Shurika Hansen, som den siste tiden har markert seg kraftig i media mot den sosiale kontroll og æreskultur som eksisterer i enkelte innvandrermiljøer. Og ikke bare eksisterer den – den er kan hende enda sterkere her enn i hjemlandet, her hvor synden lurer rundt hvert gatehjørne.

Men den som fikk tiden til å stå stille , var Jeanette. Hun heter ikke dét – det er et navn hun tok da hun brant alle broer og forlot den religion og kultur hun hadde vokst opp med. I sin familie ble hun ikke snakket til under oppveksten, fortalte hun, hun var bare en kvinnelig kropp som etter hvert skulle giftes bort. Og giftet bort ble hun. Hun har tidligere sagt at hennes foreldre ikke arrangerte ekteskapet hennes, de arrangerte voldtektene mot henne.

Jeanette holdt et innlegg helt uten manuskript, det var ikke forberedt på noen måte. Og det var vel heller ikke nødvendig; hun fortalte om sitt liv. Det kom rett fra levra, og det var helt åpenbart vanskelig for henne å fortelle om dette til alle oss som var til stede. Fra hun som meget ung enslig mor brøt alle broer, gikk under jorden og ble fanget opp av barnevernet. For hun var bare et barn som hadde født et barn, men som måtte leve i dekning for ikke å bli funnet av familien, som aldri ville akseptere hennes frihet. For det vi kaller negativ sosial kontroll, er i hjemlandet en positiv sosial kontroll, en kontroll over familiens kvinner som for enhver pris må opprettholdes. For hvis man mister kontroll over familiens kvinner, da mister mannen også ære. Og den kan bare gjenopprettes ved å få full kontroll over kvinnene igjen. Om nødvendig ved å ta livet av kvinnen som har brutt ut.

Jeanette ble en offentlig person fra den dag i 1999 da hun fulgte Per Ståle Lønnings oppfordring i TV2-programmet Magasinet om å ta kontakt dersom det var noen som hadde opplevd å bli tvangsgiftet. Etter den dagen har Jeanette markert seg som aktiv motstander av den æreskultur som ikke greide å knekke henne. Og hennes innsats må ha reddet mange jenter og kvinner som har fått mot til å gjøre det samme. Bryte alle broer, kaste åket og velge friheten. Jeanette har gått foran og banet veien for mange. Jeanette er derfor, slik jeg ser det, Norges modigste kvinne.

Etter 20 år bor Jeanette fremdeles på hemmelig adresse, under det navn hun selv valgte da hun forlot den religion og den kultur som ikke greide å knekke henne. Og nå er hun engasjert i foreningen Ex-muslims of Norway. Den organisasjonen fortjener all mulig støtte, også offentlig, slik at de får mulighet til å informere og spre kunnskap for at enda flere jenter og kvinner skal få mot til å velge friheten.

Muligheten var til stede i statsbudsjettet for 2018 som nylig ble vedtatt. Men i stedet for å tilgodese Ex-muslims of Norway, valgte Venstre ved Abid Raja heller å bla opp 5 millioner kroner til eks-komikeren Shabana Rehman, som skal etablere en stiftelse kalt Født Fri, som skal arbeide mot æreskultur. Kanskje har bunnen falt ut av markedet for Shabana Rehmans stand-up-show, og da er det vel greit å få noen statlige millioner til et aktverdig formål.

Ex-muslims of Norway får i stedet kjempe kampen videre med de midler som er tilgjengelige. Jeanette har stått på barrikadene i over 20 år. Hun greier nok 20 år til.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» fra Document Forlag her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.