Nytt

Bilde: Hawaiis guvernør David Ige har bedt om unnskyldning for den falske alarmen, men ellers er det taushet om hvordan en slik feil overhodet er mulig.

Befolkningen på Hawaii fikk seg et sjokk lørdag. En brite forteller til BBC at de våknet av at telefonen ga fra seg en infernalsk lyd, så høy som de aldri hadde hørt. På displayet sto det med store bokstaver: Missile bound for Hawaii. This is not a test.

Hva gjør man? Hiver på seg klærne og kommer seg ned i kjelleren på hotellet, ti etasjer ned. Tiden tikker. Det var ikke panikk, men like før, forteller briten. Så, etter 40 minutter, kommer kontrabeskjeden: Det var falsk alarm. Det var ingen rakett på vei inn.

Hva skjedde: Noen trykket på feil knapp på dataskjermen, lyder forklaringen. Men dét er for tynt. Hvorfor gikk det førti minutter før alarmen ble trukket tilbake?

Det viser seg at myndighetene i løpet av kort tid fikk konstatert at det ikke var noen rakett på vei mot Hawaii, faktisk så raskt at man ville rukket å trekke mobil-varslet. I stedet somlet man.

Når dette har interesse ut over Hawaii, er det fordi Kim Jong Un har truet med å angripe USA. Det kunne vært sant.

Under den kalde krigen lurte man på om atomvåpen kunne bli utløst ved en feil. Nå ser vi at en dramatisk melding kan sendes ut fordi noen trykker på «feil knapp». At det er så lav terskel for et så alvorlig skritt, er sjokkerende. Et slik varsel kan jo føre til mange ting: Folk kan foreta seg mye hvis de tror at landet snart skal treffes av et missil som kan inneholde en atombombe.

At myndighetene har tilgang til våre mobiler, som nå er små datamaskiner, og ikke bare telefoner, er også noe vi ikke har tenkt gjennom. Hva om noen hacker seg inn og bruker massekommunikasjon til å spre kaos?

Hawaii releases timeline of what transpired after false ballistic missile warning

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.