Nytt

Göteborgsposten forklarer USAs linje i Jerusalem-spørsmålet med at mektige jøder styrer politikken. (Faksimile fra gp.se)

Mektige jøder trekker i trådene og styrer Donald Trump og USAs utenrikspolitikk. Slik kan man sammenfatte Göteborgspostens omtale av Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Göteborgsposten hylles av høyreekstreme som kaller rapporteringen «kontrasemittisme».

En artikkel i Göteborgsposten (GP) som peker ut mektige jøder bak USAs utenrikspolitikk, har fått leserne til å heve øyenbrynene, skriver Nyheter Idag. Tittelen slår fast at «mäktiga krafter pressade Trump om utrikespolitiken» og i ingressen får vi vite at disse kreftene blant annet er «inflytelserika judiska donatorer».

Videre peker GP på at Trumps svigersønn Jared Kushner har «hejat på» beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Avisen påpeker også at Kushner «utövar den judiska tron».

En av dem som reagerer på artikkelen er debattøren og Medborgerlig samling-medlem Miloš Varcaković. Han mener at GP-artikkelen gir uttrykk for «antisemittiske vrangforestillinger om jødisk verdensherredømme».

«Att USA sedan 90-tal från både republikaners & demokraters håll haft en hållning där man ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är inte viktigt? Judiska «mäktiga» intressen är dock viktigare? Jag förundras att man inte avbildat detta intresse som en bläckfisk med tentaklerna över jordgloben. Otroligt låg nivå på journalistiken», skriver Varcaković på Facebook.

Det er ikke bare GP som i sin dekning av Trumps beslutning pekte på «mektige jødiske grupper». Også Expressen og Sveriges Television møter tilsvarende kritikk for sin rapportering, omtalt av Jerusalem Post.

Men omtalen av jødene hylles av Nordisk Alternativhöger, skriver Nyheter Idag.

Nyheter Idag har snakket med Christoffer Dulny, leder av Nordisk Alternativhöger. Det er en organisasjon som beskrives som høyreekstrem og ifølge Dulny selv stiller de sig «kritiske til jøders inflytelse i politikken». Han har lest GP-artikkelen og liker avisens narrativ om at mektige jøder styrer USAs utenrikspolitikk.

– Jag skulle kalla det för kontrasemitism. Du vet «counter-jihad», det här är «counter-semitism», säger Dulny.

Du menar att GP markerar emot semitism?

– Ja, det är väl en rimlig förklaring.

Vad tycker du om att GP har börjat rapportera på det här viset?

– Jag tycker att Göteborgsposten är vakna som fan. Uppenbarligen har vi en situation där medier är tillräckligt vakna för att rapportera om att det finns nationer som har en otillbörlig påverkan på amerikansk utrikespolitik. Ett exempel är AIPAC som har en budget på över en halv miljard kronor per år för att verka för en Israelisk utrikespolitik som är närmare Likud än någonting annat.