Innenriks

Stanley Kubricks film «A Clockwork Orange» fra 1971, basert på Anthony Burgess’ roman med samme navn fra 1962, skildrer ungdomsgjenger i et tenkt fremtidig Storbritannia som driver rundt på jakt etter noen å banke opp. Samtiden minner av og til om romanen. Foto: Wikimedia Commons.

 

En 12 år gammel gutt som var på vei hjem fra skolen, ble mandag ettermiddag i 14.20-tiden overfalt av to maskerte personer i Nidelvåsen i Arendal.

Guttens far, som ifølge Fædrelandsvennen fortalte om episoden på Facebook, har gitt en detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet til Agderposten.

Sønnen hørte med ett noen som løp bak ham, og kjente straks etter at han ble overfalt og holdt for munnen. Gutten ble så filleristet og kastet i bakken, for deretter å bli løftet opp og båret et stykke unna, stadig med en hånd over munnen.

– Etter cirka et halvt minutt slenger de ham på nytt i bakken, så hardt at han slår hodet kraftig mot en isklump. Da får han skreket til – alt han makter – og de to løper av gårde, forklarer faren.

Gutten slapp fra det hele uten andre fysiske skader enn vondt i hodet og et kne, men ble naturlig nok svært redd. Faren sier at han fant gutten liggende på bakken i en traumatisert tilstand etter å ha blitt oppringt av ham.

Han fryktet at han skulle bli kidnappet eller drept.

Noe vinningsmotiv er vanskelig å få øye på. Gutten er ikke frastjålet noenting. Det er snarere ren voldstilbøyelighet som gjør seg gjeldende, som om det var en scene fra «A Clockwork Orange».

Signalementet på de to er mangelfullt, all den tid begge var maskerte. Kroppshøyde på ca. 180 cm, hudfarge og bekledning er alt:

En av dem var mørkhudet og hadde på seg en jakke hvor det ene ermet var grønt og det andre blått.

Den andre var lyshudet og hadde på seg en blå boblejakke.

Faren er svært opprørt over det hele, mens politiet virker noe mer uanfektet:

– Vi har vært hjemme hos gutten og tatt opp forklaring. Vi har på dette tidspunkt ikke grunnlag for å si om dette er lite gjennomtenkte guttestreker eller om det er noe annet som ligger bak. Vi ser alvorlig på saken og vil etterforske videre, sier operasjonsleder Lars Hyberg.

Av en eller annen grunn har ingen av mediene som omtaler saken, nevnt at Arendal i mer enn et halvt år har vært plaget av et utenlandsk rans- og voldsmiljø som har skapt utrygghet i sørlandsbyen. Politiet har selv sagt til lokalmedier at situasjonen stadig blir verre. Ikke desto mindre er det politiet selv som forsøker å avdramatisere hendelsen ved å antyde at det er «guttestreker». Man skulle kanskje tro det var mer nærliggende å tenke seg en forbindelse til voldskulturen som er blitt observert på Sørlandet, hvor ungdommer møtes for å slåss, hvoretter opptak av slåsskampene havner på nettet.

Spørsmålet som melder seg, er: Hva er i ferd med å skje med den offentlige tryggheten i Norge? Skal ikke tolvåringer lenger kunne føle seg trygge når de går hjem fra skolen?

Episoder som denne og flere andre tyder på at lokalsamfunn landet rundt blir preget av en ukultur som man hittil bare har forbundet med visse steder i Oslo. Idet flere steder i landet blir mer som hovedstaden, blir omstendighetene rundt det imidlertid aldri noe mer enn lokalnytt. Hvor vanskelig er det egentlig å trekke linjen mellom lokalnyhetene og innse at de alle sammen er biter i en kjempestor riksnyhet?

 

Kjøp Kent Andersens «Godhetens tanketomme ondskap» her.