Nytt

Sylvi Listhaug synes Kristoffer Joners nye kampanje for asylsøkere er flau og navlebeskuende.

Innvandringsministeren sier hun heller prioriterer å hjelpe de 65 millionene mennesker på flukt rundt omkring i verden.

Skuespiller Kristoffer Joner la søndag ut en video på Facebook der han taler til en tenkt asylsøker som fyller 18 år og skal sendes ut av Norge.

«Du skjønner jo det at vi ikke kunne sende deg hjem med en gang, for da var du et barn. Vi måtte vente til du ble 18 år, og det har du nå blitt», sier Joner i den imaginære bursdagstalen.

Videoen er en del av en kampanje mot at regjeringen kutter i budsjettene til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). Rapperen Lars Vaular, skuespiller Pia Tjelta, humorduoen Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne, Ap-statsråd Bjørn Tore Godal og Høyre-politikerne Kai Eide og Jens Johan Hjort deltar også i asylkampanjen.

En vakker parade av gutmenschen som er allergiske mot mot argumenter, men som til gjengjeld har svært varme hjerter. Og en hang til å bli flaue og skamfulle på andres vegne:

– Jeg blir rett og slett flau over Norge i denne saken, sier Kristoffer Joner til VG.

– Navlebeskuende kjendiser

– Jeg vil vel heller stille spørsmål ved om det ikke er flaut at norske kjendiser er så navlebeskuende at de kun ser de få asylsøkerne som kommer til Norge, hvorav mange ikke har krav på beskyttelse, mens de ikke ser de 65 millionene av mennesker som har flyktet fra krig og konflikt som vi bør hjelpe rundt omkring i verden, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til VG.

Hun hevder regjeringen har spart inn nærmere 3400 millioner kroner i løpet av ett år på at få asylsøkere har kommet, og sier pengene nå brukes på bistandsbudsjettet for å hjelpe folk på flukt fra krig.

– Kommunikasjonsbransjen og Kristoffer Joner er tydeligvis blitt et tospann som vi må lære oss å leve med at kommer på banen. Ikke for å samle inn penger til mennesker i nød, men for å opprettholde saksbehandlerstillinger i NOAS. Vi har alle våre prioriteringer her i livet. Jeg for min del er opptatt av å spare inn penger i Norge, så vi kan hjelpe flere mennesker som trenger det, sier Listhaug.

Kristoffer Joner er en av mange kjendiser som innbiller seg at kjendisstatusen på magisk vis har gitt dem visdom og klokskap til skifte sol og vind i hva det skulle være av politiske saker. Det skal lite til for å punktere det oppblåste selvbildet. Et enkelt spørsmål fra VGs journalist er nok:

– Mener du at alle afghanske asylsøkere bør få bli – uavhengig av om de har beskyttelsesbehov?

– Det er ikke opp til meg. Det jeg er interessert i, er at alle skal få saken sin behandlet på en ordentlig måte. Det handler om disse menneskenes rettssikkerhet. Og da skjønner jeg ingenting når vi kutter i støtten til dem som sikrer at behandlingen av sakene går riktig for seg, sier Joner til VG.

«… dem som sikrer at behandlingen av sakene går riktig for seg». Akkurat. Uten NOAS, ingen rettssikkerhet.

Vi har forstått at vi ikke skal vente oss altfor mye innsikt og kunnskaper fra denne skuespilleren, men at han ikke har den mest elementære kunnskap om hvordan utlendingsforvaltningen fungerer, er likevel egnet til å overraske.

Problemet er vel at vi lar oss dupere av kjendisstatusen. Joner er Stavanger-gutt, og jeg fristes til å sitere hva en kunstnervenn fra nettopp Stavanger sa til meg en gang:

«You don’t have to be smart to be talented».

 

VG: Listhaug om Joners nye asylstunt: – Navlebeskuende