Nordmøre tingrett. Foto: domstol.no

 

Saken mot en 20 år gammel mann som er tiltalt for å ha voldtatt en 14 år gammel jente inne på et skoletoalett på Nordmøre i mars, kommer i slutten av måneden opp for Nordmøre tingrett, opplyser NRK Møre og Romsdal.

Statsadvokat Magne Nyborg er aktor, og har tatt ut tiltale for seksuell omgang.

– Ho har motsett seg handlinga, og han har oppnådd omgangen ved å halde henne fast, det er alvorleg. Ho er ikkje meir enn 14 år gamal, seier Nyborg.

Valdtekt etter straffelova § 291 har ei strafferamme på ti års fengsel.

Det NRKs distriktskontor ikke opplyser, men som går frem av rettspapirene sett i sammenheng med offentlig tilgjengelige kilder, er at den tiltalte 20-åringen er en tidligere asylsøker opprinnelig fra Afghanistan, som fikk oppholdstillatelse i Norge for mindre enn ett år siden.

Voldtekten skjedde altså bare måneder etter at opphold var innvilget.

Nærmere undersøkelser viser at den tiltaltes familie nylig har befunnet seg i Sør-Europa, hvilket tyder på at 20-åringen, som selv har påberopt seg å være yngre, er et såkalt «ankerbarn».

Aktor sier at tiltalte da voldtekten skjedde skulle ta avskjed med fornærmede fordi han var på «flyttefot», hvilket formodentlig betyr at han hadde blitt bosatt i en annen kommune enn den han bodde i som asylsøker.

Saken og observasjonene rundt den reiser flere spørsmål: Vil en eventuell straffedom frata afghaneren retten til opphold i Norge? Kan han fortsatt få familien til Norge på gjenforening under eller etter et fengselsopphold?

Slike temaer luftes naturligvis ikke av NRK.

Ordføraren i den aktuelle kommunen seier dei gjer det dei kan for å skåne dei involverte i saka.

Det norske samfunnet er vel også involvert i saken, gitt at det har brukt store summer på 20-åringen. Skal dette også skånes for ubehagelige opplysninger om sine nye medlemmer?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂