Rettssal 1 i Sogn og Fjordane tingrett. Foto: domstol.no.

6. februar i fjor ble en norsk kvinne voldtatt på det groveste i Sogndal av tre utenlandske menn. NRK skrev i juni i fjor:

– Dei sikta er av utanlandsk opphav med opphald i Norge. Dei sikta er no varetektsfengsla med brev- og besøksforbod i fire veker, fortel Vest politidistrikt i ei pressemelding.

NTB skriver:

Alle ble framstilt for varetektsfengsling, men den hovedtiltalte mannen ble løslatt fra varetekt i fjor sommer fordi påtalemyndigheten ikke mente det var fare for at han ville forlate Norge. Christoffersen sier de nå likevel tror at mannen oppholder seg i hjemlandet sitt. Mannen er nå etterlyst internasjonalt.

Påtalemyndigheten tok feil for en av de tiltalte møtte ikke da rettssaken startet mandag.

Alle de tre nektet skyld for gruppevoldtekt, opplyser aktor og statsadvokat Rudolf Christoffersen til Bergens Tidende.

To av de tiltalte er brødre, og den yngste av dem har erkjent seksuell omgang uten kvinnens samtykke, men ikke gruppevoldtekt, opplyser advokat Anette Stegegjerdet Norberg. Den eldste broren erkjenner å ha vært i huset, men nekter straffskyld, opplyser advokat Louis Anda. Og tredjemann er altså forsvunnet.

De tre holdt den sterkt berusede kvinnen i 40-årene fast med en pute og utsatt henne for grov voldtekt. Både vaginalt og analt, står det i tiltalen. Det tok to måneder før politiet aksjonerte etter at anmeldelsen var gjort.

Om den forsvunne hovedtiltalte sier aktor og statsadvokat Rudolf Christoffersen:

– Det er selvfølgelig svært beklagelig at han ikke er her. Ikke minst overfor den fornærmede kvinnen, som nå risikerer å måtte gå gjennom saken fire ganger. Først to ganger i tingretten, og så, ved en eventuell anke, to ganger til, sier Christoffersen.

Den hovedtiltalte befinner seg sannsynligvis i hjemlandet som ikke har noen utleveringsavtale med Norge. Saken mot ham kan ikke fremmes uten at han selv er til stede i retten.

Alle de tiltalte har opprinnelse fra land sør i Øst-Europa, er arbeidskolleger og ifølge tiltalen bodde de sammen i huset i Sogndal der gruppevoldtekten skjedde.

Se også tidligere sak fra NTB.

Rettssaken starter idag, mandag 11. februar.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!