Nytt

Las Ramblas, Barcelona. Foto: Wikimedia Commons.

 

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA advarte for to måneder siden politiet i Catalonia, hvor Barcelona er hovedstad, om faren for terrorangrep nettopp mot Las Ramblas, skriver El Periódico.

At Barcelona i egenskap av storby på europeisk skala stod på islamistenes ønskeliste, var ikke vanskelig å tenke seg. Madrid ble som kjent rammet allerede i 2004, og den iberiske halvøy anses fortsatt som et territorium islam har hevd på, et halvt årtusen etter at den ble fordrevet derfra.

Den monumentale kirken Sagrada Familia er opplagt et naturlig mål, som den islamske staten (IS) har nevnt spesielt sammen med Colosseum i Roma, Frihetsstatuen i New York og Big Ben i London – men det er også Las Ramblas: Den praktfulle hovedgaten gjennom byens sentrum, som alltid er full av folk, er et uforglemmelig minne for dem som har vært der, og et av de fremste symbolene på Barcelona. Etter kjøretøyterroren mot strandpromenaden i Nice, julemarkedet i Berlin, Westminster-broen i London og Drottninggatan i Stockholm, var det umulig ikke å forestille seg risikoen for noe tilsvarende der.

CIAs ferske advarsel vil uunngåelig reise spørsmål om terrorberedskapen i Spanias nest største by. Hvordan kunne et slikt angrep la seg gjennomføre så kort tid etterpå?

 

El PeriódicoDaily Mail