De fleste norske aviser er avhengige av NTB som leverandør av utenriksnyheter. Når «Byrået» svikter har de lite å falle tilbake på.

(Saken er oppdatert i bunnen)

Den som vil være oppdatert om Sverige må se andre steder enn til norske medier. NTB har problemer med å henge med i svingene – og å skille skitt fra kanel. NRK er heller ikke på høyde med situasjonen.

Det er forstemmende at to av landets presumptivt mest kompetente nyhetsredaksjoner er så desorienterte.

NRK Dagsnytt brukte en stor del av den korte bulletin-sendingen klokken 15 på å rapportere om krisen. Men hva er det vi får? Nesten hele innslaget går med til å fortelle at de svenske Socialdemokraterna er ytterst kritiske til mistillitserklæringen mot regjeringen, den «er forhastet» og skaper «unødvendig uro», forteller NRKs Elise Hazel Asbjørnsen oss.

Dagsnytt finner også plass til et forholdsvis fyldig intervju med Socialdemokraternas gruppeleder i riksdagen, Tomas Ekeroth, hvor han utdyper hvor oseriöst det hele er.

Jeg gjentar: Regjeringspartiet er kritisk til mistilliten mot regjeringen… Selv om vi ser bort fra at det er totalt uinteressant og forutsigbart: Hvorfor velger NRK en slik vinkel?

Ja, for det kan jo ikke være de egne politiske preferansene som slår inn? Norske journalister har gjentatte ganger forsikret oss at det er vanntette skott mellom deres private politiske synspunkter og nyhetsrapporteringen. Så da så.

Allerede i oppkjøringen til dagens politiske krise var Norsk Telegrambyrå bakpå. Saken utviklet seg i flere dager før NTB verdiget den oppmerksomhet. Det er for svakt. Sverige er ikke et hvilket som helst land for Norge.

Klokken 14.42 sendte NTB ut en melding om at den svenske regjeringen kan gå av i dag: «SVT: – Den svenske regjeringen vurderer å gå.» Meldingen er på tre korte avsnitt, og bringer bare det helt nødtørftige.

I en slik situasjon, hvor det er kraftig politisk turbulens i Sverige, ville det vært naturlig at NTB sendte flere oppdateringer med mer fyldig og oppdatert informasjon utover ettermiddagen. Det er slik et telegrambyrå normalt fungerer når større saker er i utvikling, også NTB.

Man venter forgjeves.

To timer senere, klokken 16.37, sender NTB denne saken: «Sveriges Vänsterparti ber om gransking av tidligere borgerlige regjering etter IT-skandalen». Denne er heller ikke lang, men langt mer detaljert enn den første.

Slik bidrar NTB til å forvirre norske medier og norsk offentlighet om hva som skjer i nabolandet. For hva dreier den siste saken seg om? At et marginalt parti på venstre ytterkant prøver å avlede oppmerksomheten fra en venstreorientert regjerings skandaløse opptreden i en spektakulær it-sikkerhetskrise.

Hvorfor er Vänsterpartiet marginalt? Fordi det er helt uten betydning i dagens svenske krise. Om partiet støtter eller ikke støtter mistilliten mot regjeringen er helt uten konstitusjonell betydning. Vänsterpartiet frister i denne saken en tilværelse i skyggenes dal, rent politisk. De har absolutt ingen innflytelse på begivenhetenes gang i den foreliggende krisen.

Når situasjonen er slik, hvorfor spiller da Norsk Telegrambyrå tid og krefter på å formidle hva Vänsterpartiet måtte mene? Deres synspunkter inngår i en indre, svensk politisk kamp om virkelighetsbeskrivelsen, det er så, men hvor interessant er det for norske mediekonsumenter?

Det har svært begrenset interesse, og når det er dette vi får i stedet for virkelige, relevante nyheter om en krise i hurtig utvikling over kjølen, da blir man oppgitt.

I skrivende stund, fire timer etter den første meldingen, har NTBs abonnenter fremdeles bare en melding på tre setninger å holde seg til, nærmest et nyhetsvarsel. Her er den in extenso:

SVT melder at den svenske regjeringen kan komme til å gå av.

Statsminister Stefan Löfven kan komme til å meddele sin avgang når han senere onsdag skal holde pressekonferanse, melder SVT.

Nyhetsredaksjonen har snakket med flere ulike kilder i regjeringsapparatet, og en av de mest sannsynlige scenarioene er at hele regjeringen trår tilbake, melder SVT.

Det pågår en alvorlig, politisk krise i Sverige – Norges nærmeste nabo og viktigste handelspartner, et land vi har et dypt historisk og kulturelt fellesskap med. Og dette er hva NTB tilbyr: Tre korte setninger.

 

Oppdatering:

Klokken 18.49 kom NTB omsider med en oppdatert, lengre artikkel. Den er en «oppdatert hovedsak, blir raskt oppdatert om det kommer en avklaring».

I denne artikkelen fortsetter man å være uforklarlig opptatt av hva Vänsterpartiet mener:

Socialdemokraternas støtteparti Vänsterpartiet har ennå ikke tatt endelig stilling til om de vil slutte seg til et mistillitsforslag fra de borgerlige partiene.

Partiets leder Jonas Sjöstedt mener imidlertid at Alliansen har et medansvar for IT-skandalen og må feie for egen dør.

– Det var under den borgerlige regjeringen at man vedtok at Transportstyrelsen kunne sette bort håndteringen av dataregistre, sier Sjöstedt, som derfor fortsatt var i tenkeboksen onsdag kveld.

Den som har elementær kunnskap om svensk politikk vet at dette er helt uten betydning. Vänsterpartiet er ikke i vippeposisjon, og følgelig ikke i stand til å redde regjeringen gjennom krisen. Dersom NTBs journalist er klar over dette, hvorfor da denne maniske opptattheten av at Sjöstedt er «i tenkeboksen»?

NTB spanderer tolv ord på Sverigedemokraterna:

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna varslet derimot at de vil støtte et mistillitsforslag.

Til informasjon: I motsetning til Vänsterpartiet er Sverigedemokraterna faktisk i vippeposisjon. Og ved et eventuelt regjeringsskifte til en borgerlig regjering vil de trolig være i en svært innflytelsesrik posisjon. Forøvrig flyr de stadig høyere på meningsmålingene.

I NTBs verden er Vänsterpartiet uansett viktigst. Hvorfor?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂