Nytt


Det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson i Stillehavet 30. januar 2017. Foto: Tom Tonthat / Reuters / Scanpix.

 

BBC, Reuters og flere andre medier melder at den amerikanske marine­enheten Carl Vinson Strike Group er blitt beordret fra Singapore til den nord­koreanske halvøya. Dette skjer i kjøl­vannet av at Nord-Korea har gjort kjerne­fysiske tester og prøve­oppskyting av raketter, hvilket har avsted­kommet en verbal opptrapping fra USAs president Donald Trump.

Deployeringen reiser naturligvis spørsmålet om hvorvidt en militær konfront­asjon er nært fore­stående, samt hvilke praktiske og diplomat­iske konsekvenser det ville avstedkomme.

«The number one threat in the region continues to be North Korea, due to its reckless, irresponsible and destabilising programme of missile tests and pursuit of a nuclear weapons capability,» US Pacific Command spokesman Dave Benham said.

Hangarskipet USS Carl Vinson er det viktigste fartøyet i angreps­enheten, og formasjonen omfatter også tre assister­ende fartøyer av typen kryssere og destroyere. I tillegg kommer naturligvis kamp­flyene som kan ta av fra hangar­skipet.

As well as massive striking power, the carrier group – headed by Admiral Nora Tyson – has the capability to intercept ballistic missiles.

Mr Trump said in a recent interview that Washington was ready to act without Beijing’s co-operation: «If China is not going to solve North Korea, we will.»

Dette trekket viser sammen med flere andre den senere tiden at Donald Trump har lagt seg på en langt mer selv­hevdende utenriks­politisk linje enn sin forgjenger Barack Obama. USA viser flere muskler, større evne til å overraske, og mindre behov for å ta hensyn til andre stor­makters ømme tær. Den amerikanske presidenten inntar rollen som aktør, og setter Kina og Russland noe mer i tilskuer­rollen.

 

BBCReuters