Bestemt høflighet kan kanskje sies å være en rød tråd i det første møtet mellom USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel i Det hvite hus fredag.

Trump fastslo at de to landene har de samme målene hva angår sikkerhet, fred og velstand, og han roste Tyskland for sine formidable evner i opplæring av arbeidsstyrken, men stod fast ved behovet for at de andre NATO-landene betaler for forsvaret, samt behovet for gjensidig rettferdighet i handelen – en betingelse som etter Trumps oppfatning ikke er oppfylt for USAs vedkommende.

Merkel la heller ikke skjul på at ikke alt er rosenrødt, den gjensidige respekten til tross. Det er bedre å snakke med hverandre enn om hverandre, sa hun, og la ellers vekt på ting de to landene samarbeider godt om. Trump og jeg representerer henholdsvis amerikanske og tyske interesser, men vi prøver å finne ut av det sammen selv om det ikke er enkelt, sa hun.

At personkjemien ikke er den aller beste mellom de to lederne, ligger av mange grunner i kortene, og under den felles avfotograferingen så ikke Trump ut til å gidde å legge altfor mye skjul på det heller: