Ødeleggelsen av Notre Dame-katedralen i Paris var et tegn i tiden, skrev Rod Dreher i The American Conservative mandag – bare få timer etter at brannen startet. Han konstaterer at det handler om et av de fremste uttrykkene for vestlig sivilisasjon.

Brannen er virkelig et dårlig tegn. Den minner oss om at sivilisasjonen ikke kan tas for gitt.

Europas manglende vitalitet og verdensdelens underkastelse for islam gir en konstant bevissthet om dette, men et brennende kirkespir som faller ned og river deler av taket med seg, gnir poenget inn på en uvanlig smertefull måte.

Kanskje det største problemet er at dagens europeere ikke oppdras til å verdsette sin egen sivilisasjon, men snarere til å forakte den, sverme for dens fiender og enn så lenge behandle disse som venner. Det er derfor høyst fortjenstfullt av artikkelforfatteren og det amerikanske tidsskriftet at de børster støvet av Kenneth Clarks BBC-serie i 13 deler om vestlig sivilisasjon fra 1969.

Helt i begynnelsen på den første episoden av serien, som Jan Kjærstad forøvrig nevner i romanen «Berge», står Clark ved Seinen i Paris ikke langt fra Notre Dame. Og allerede her, for et halvt århundre siden, snakker han om fornemmelsen av at sivilisasjonen kan opphøre, og nevner naturligvis Romerrikets fall.

Interessant nok er det nettopp Notre Dame han fremhever som legemliggjøring av sivilisasjon:

Standing in front of the Notre Dame cathedral, Clark asks, “What is civilization?” He says he can’t define it in abstract terms, “but I think I can recognize it when I see it.” He then turns to the cathedral, and says, “I’m looking at it right now.”

Siden vi befinner oss i en høytid hvor mange normalt har litt bedre tid en ellers, kan dette kanskje være en fin anledning til å se hele BBC-serien. Når det skjer så mye negativt, får vi også behov for å ta inn noe styrkende.

Det er fraværet av et aktivt forhold det positive innholdet i vår kultur som avstedkommer den skjødesløsheten som bærer så bitre frukter, mener Dreher:

It happens whenever we fail to live out our baptism, and fail to baptize our children. It happens by omission, by indifference, and it happens by commission, from spite. It happens in classrooms, in newsrooms, in shopping malls, in poisoned seminaries and defiled sacristies, and everywhere the truths that Notre Dame de Paris embodied are ridiculed, flayed, and destroyed in the hearts and minds of modern men. The fire that destroyed Paris’s iconic cathedral made manifest what we in the West have been doing to ourselves for over 200 years.

Flammene i Notre Dame er et vekkerop, mener Dreher. Tiden er derfor inne til å gjenoppfriske kunnskapene om det verdifulle vi er omgitt av. La NRK ligge, og se heller denne serien, hvis øvrige episoder også ligger i sin helhet på YouTube:

 

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂