Wilders med beundrer og katt på valgkampanje i Heerlan, 11. mars. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix.

Eliten kan puste lettet: Geert Wilders snudde ikke Europa på hodet. Høyrebølgen er stanset, sier kommentatorer og politikere i kor. Mark Rutte leverte.

Gjorde han det? Han mistet hver fjerde velger for VVD-partiet, tapte ti mandat og havnet på 31 mandat, hvis man skal tro valgdagsmålingen.

Aller verst var resultatet for Arbeiderpartiet som mistet 29 av 38 plasser. Et katastrofevalg.

Hvis dette er seier, hvordan ser da tap ut?

Wilders ser ut til å ha gått frem fire plasser, og får drøye 12 prosent. I 2010 var han oppe i 15 %. De andre vil samarbeide for å holde ham ute. Spørsmålet er hvilken virkning det har på demokratiet at andre partier «gang up» mot det alle er klar over er en betydelig strømning i befolkningen.

Mediene snakker om Wilders «tilhengere» omtrent som det var en egen type mennesker. Det er dypt nedlatende.

Mark Rutte fikk jobben med å demme opp for en Wildersseier. Det kunne ikke EU leve med. Så fort valgdagsmålingen kom ut, begynte tweetene å surre:

German politician Martin Schulz, who has just stepped down as President of the European Parliament, tweeted: «Wilders can’t win the Netherlands election.

«I’m relieved, but we must continue the fight for an open and free Europe.»

The Italian Prime Minister, Paolo Gentiloni, has tweeted there will be no «Nexit».

He said: «No Nexit.

«Anti-EU right lost the elections in the Netherlands.

«Common commitment to change and relaunch EU.»

Tar de ikke seieren på forskudd? Er det noe som tyder på at dette er et vendepunkt? Mark Rutte forsøkte seg på at den gale form for populisme nå var slått tilbake. Virkelig? Tror han på det selv?

Europeiske politikere vet innerst inne at problemene ikke er løst. Det de gjør er å kjøpe seg tid, men tid er det de ikke har. Hvis de vil gjøre noe med problemene skal det handles nå.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂