Den såkalte høyrepopulismen kan trekke veksler på anti-Brussel og EU-skepsis på grunn av den økonomiske krisen.

Det er ikke lenger snakk om innvandring og globalisering. Krisen biter og Nasjonal Front og Geert Wilders Frihetsparti appellerer til arbeidere.

Før helgen skapte Wilders regjeringskrise i Nederland ved å nekte å godkjenne et budsjett som ville ramme særlig eldre. Det er EUs spareplaner som tvinger frem kuttene.

Reultatet ble regjeringskrise. Det går mot nyvalg. Hvordan vil velgerne reagere?

The breakdown after seven weeks of talks on austerity measures between Premier Mark Rutte’s ruling coalition and Wilders’ eurosceptic, anti-Islamist Freedom Party (PVV) has destabilized the political scene.
Wilders walked out of the talks on Saturday saying his party «could not live up to» European Union demands, arguing that the cuts aimed at steering The Netherlands back within EU deficit targets would hit the elderly the hardest.
So the Netherlands, a country nobody was talking about, is now without a budget, and without a government. Elections will have to be called soon after the coalition breakdown.
There’s something that’s worth noting, which is that far-right wing parties in Europe frequently have a tinge of economic liberalism to them. As stated above, Wilders’ party opposed cuts due to the impact on the elderly. Le Pen’s solution would be for France to abandon the Euro (eventually) and monetize its debt through its own currency.

Core Europe has been worried for some time that an election in a peripheral country would produce a result that was anti-Euro. However the latest developments show strength for anti-Euro candidates in core countries

Derned har euro-krisen slått inn i politikken i kjerneland i eurosonen. Hvordan skal venstresiden svare på en slik effekt? De ansvarlige partiene må ta ansvar for nedskjæringer. Lojaliteten til Brussel kan bli tung å bære.

Unge mennesker i Europa føler ikke lenger samme begeistring for EU. I Frankrike kom den økende støtten til Marine Le Pen fra unge velgere og arbeidere. Det er vokst frem en ny generasjon unge som er fed up med systemet og de går til høyre.

.

In One Weekend, Europe’s Right Wingers Throw A Massive 1-2 Punch

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.