Det er i tyske lokalaviser man finner historier som får en til å undres hva som foregår på bakkeplan. Montenegrineren Adnan S kunne slå homofile sønder og sammen på åpen gate og overfalle et ektepar i deres hjem. Det fikk ingen konsekvenser.

Han ble innkalt til avhør gjentatte ganger, men møtte ikke. Han kunne uhindret forlate Tyskland og slutte seg til IS. -Kurier —-

Det var tyrkisk politi som arresterte ham etter sigende fordi han forberedte angrep. I Bremen har man en tiltale mot ham for planer om anslag mot den tyske stat. Men statsadvokaten i Karlsruhe har ikke hans navn i sine arkiver.

Hva er det med dagens Tyskland? Avisen Weser-Kurier ruller ut saken.

Da mediene for to uker siden rapporterte at en viss Adnan S. fra Bremen var blitt arrestert i Tyrkia etter å ha kjempet for den islamistiske terrororganisasjonen Daesh i Syria, åpnet nyheten et gammelt sår hos to menn. For tre år siden hadde Adnan S. angrepet dem og mishandlet dem brutalt sammen med en annen mann.

Selv om politiet visste om det, ble ikke gjerningsmennene konfrontert med saken. Adnan S., som allerede da var radikal islamist, kunne senere dra sin vei. Ett år senere skal han ha vært involvert i et overfall på et ektepar i Oyten. To måneder senere, i april 2015, reiste han til Syria.

Sikkerhetsmyndighetene foretok seg tilsynelatende ingenting spesielt for å stanse mannen. Det at han var kriminell og siden ble terrorist, fikk ingen konsekvenser for ham.

Særdeles brutalt

I det offentlige rummet står respekt for homofile høyt. Når salafister konfronterer homofile fysisk og slår dem helseløse, er det en måte å slå tilbake mot samfunnet på.

Det var en kveld i februar 2014 at to menn befant seg ved kassen i en lavprisbutikk i Gröpelingen, hvor de ventet på å betale for varene. De to er homofile og gift med hverandre. «Er dere homser, eller hva?» lød plutselig et aggressivt spørsmål rettet mot de to. Munnbruken kom fra en liten gruppe som også stod i kassen: to menn i lange kapper, og en kvinne som var fullstendig tilslørt.

«Heller homse enn tilslørt», repliserte ekteparet. Denne setningen ble åpenbart altfor mye. Utenfor døren ble begge to slått i bakken. Overfallsmennene sparket målrettet mot hodene deres og påførte dem svært alvorlige skader: brudd på kjeven, kinnbenet og øyehulen, samt flere kvestelser på hjerneskallen. Ofrene lå på sykehus i nesten to uker.

Politiet 

Politiet slår fast at hodeskadene «i visse tilfeller kunne ha ført til døden».

Når et menneske som ligger bevisstløst på bakken, stadig blir sparket med voldsom kraft i hodet, er det en nærliggende konklusjon at det «i det minste under visse betingelser» handler om drapsforsett.

Etterforskningen viser at Adnan S og hans venn Abdullah S, og en kvinne med slør som deltok. De pågripes, man sikrer spor og lar dem utrolig nok gå.

 

Antatt å være død

De mistenkte, som politiet tror har stått bak flere voldsforbrytelser, blir gjentatte ganger innkalt til avhør. Men de møter ikke, og politiet henter dem ikke. Istedet:

Halvannet år senere mottar ofrene et brev fra myndighetene om at etterforskningen av saken blir innstilt.

Er det mulig å tenke seg at høyreekstreme ville fått samme behandling hvis de hadde angrepet homofile eller muslimer?

Nå er det et annet moment som gjør at politiet kan slippe saken: De som drar til Syria vender ikke tilbake.

Abdullah S. meldes drept.

Når det gjelder Adnan S. er ikke myndighetene sikre, men de holder det etterhvert for svært sannsynlig at han er død – helt til den dagen han blir arrestert i Tyrkia.

IS lar krigerne opptre i videoer. Slik blir verden kjent med dem. Adnan S. er intet unntak. Sammen med ham Harry S, også han er fra Bremen,

Harry S. er dømt for å ha vært med i en utenlandsk terrororganisasjon.

I april 2015 hadde de to mennene reist sammen til Syria. Harry S. kom tilbake tre måneder etterpå. Han ble arrestert på flyplassen i Bremen, og har sittet i fengsel siden.

Brutale handlinger

Salafistene har en historie. De har vært virksomme i foreninger. I dette tilfelle en forening med det uskyldige navnet Kultur- und Familienvereins (KuF) i Bremen-bydelen Gröpelingen. Den er nå forbudt.

Begge blir anklaget for å ha vært innblandet i overfallet på ekteparet i Oyten. Harry S. er allerede blitt dømt for det – til fire års fengsel.

Harry S nekter, og har anket dommen.

Adnan S. var i følge etterforskerne en av hans fire medskyldige. Gjerningsmennene hadde gått frem med ekstrem brutalitet. Den mannlige offeret lå søndersparket og bevisstløs på bakken. Det var en situasjon som den med de to mennene i lavprisbutikken i Gröpelingen, ett år i forveien.

De to homofile fra Gröpelingen har fått senskader og har måttet flytte fra byen etter 15 år. Ofrene må flytte. Voldsmennene kan bevege seg fritt.

Ofrene har flyttet

De to homofile er vanlige arbeidsfolk. Taxisjåfør og lastebilsjåfør.

 «Det skrangler i hodet.» Gang på gang kommer inntrykkene fra overfallet tilbake. Det samme hadde også paret fra Oyten fortalt til retten. De måtte ha behandling av psykolog.

Vil Adnan S bli utlevert? Han er » etterforsket etter mistanke om forberedelser til straffbare handlinger mot rikets sikkerhet». Terror altså. For en måned siden ble saken oversendt riksadvokaten i Karlsruhe. Men der kjenner de ikke til den. Saken virker m.a.o ikke å være særlig høyt prioritert.

Tyrkiske medier melder at Adnan S var ved å forberede et angrep. I Tyskland var man lettet over arrestasjonen.

Men hvorfor gjorde ikke tysk politi og påtalemyndighet ikke noe? Hvorfor denne unnfallenheten? Det er som man ikke vil se faren.

 

Weser-Kurier

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂