Nytt

Nyttårsfeiringen ble mange steder i Europa til en krigføring med fyrverkeri. For hva annet skal man kalle det når «de feirende» retter skytset mot biler, folk, ambulanser, politi, kirker og nå – barnevogner. Og det er ikke fulle glade og litt tankeløse ungdommer som står bak, men maskerte gjenger som ser alt vi andre bryr oss om som levende måltavler.

Fyrverkerikrigen begynte før nyttårsaften. Og det var kvelden før at «ett ungdomsgäng» med tildekkede ansikter kastet en kinaputt opp i en barnevogn i Gävle i Sverige. Oppi barnevognen lå en liten baby på tre måneder og sov. En årvaken far greide å få plukket den opp og kastet den bort like før den eksploderte.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige, ifølge svensk politi.

Kinaputtene kommer i mange størrelser (og har ulike navn) og har vært forbudt for salg i Sverige siden 2002.

boellermini-kanonenschlag

 

polis

– Ett oerhört fult tilltag, sier Mikael Hedström.

Hedström. legger til at han aldri har sett maken i sine 30 år som politi.

– Det är som att det helt spårat ur.

– Som tur var hann pappan få tag i smällaren och kasta bort den innan den smällde. Annars hade det kunnat gå illa, säger Mikael Hedström.

– Det ska ha blivit en ganska rejäl smäll.

Det var vitner som meldte saken til politiet.

Saken ble klassifisert som forsøk på grov mishandel. Som vanlig finnes det ingen mistenkte. Og det gjelder mange av de andre fyrverkiangrepene også.

– För att lagföra någon krävs att man ser vem som gjort vad och det har varit problematiskt i det här fallet, inte minst för att ungdomarna varit maskerade, sier Mikael Hedström.

5987243_m3w624h416q75v5397_silvester_2016_2017_platz_von_leeds_foto_bandermann_12

«Nyttårsfeiring» fra Tyskland. En av rakettene i Dortmund ble rettet mot kirken som tok fyr

Arbetarbladet