Nytt

I Södertälje, rett vest for Stockholm, har det vært opptøyer to netter på rad. Ungdommer kaser kraftige kinaputter mot politiet, angriper kollektivtransport, tenner på søppel og bildekk i gatene. Ungdommene prøver også å lokke redningspersonell inn i feller slik at de kan angripes. Flere biler er påtent. Hele 150 biler er blitt brent i Södertälje i år uten at noen er arresterte eller mistenkte.

Ungdommen leder an arbeidet med å forandre byene til noe som minner om dysfunksjonelle krigssoner.

Klockan 00.04 får polisen larm om att en SL-buss utsatts för stenkastning i Hovsjö i Södertälje. Dessutom har kraftiga smällare, så kallade ”bangers”, kastats mot bussen.
– En ruta har gått sönder. I bussen satt föraren och han är inte skadad, säger Mats Almquist, befäl vid polisens ledningscentral i Stockholm som även ansvarar för Södertälje.


När polisen kommer till Hovsjö centrum för att undersöka saken brinner det bildäck i närheten. Skräp och bildäck har tänts på och spridits över vägbanan. Räddningstjänsten har varit framme och släckt elden.
– Då kastar man ”bangers” mot oss. Man kan säkert bli skadad om man får dem på sig, säger Almquist.


Under gårdagen försökte ungdomar att gillra en fälla för blåljuspersonal genom att samla ihop skräp nedanför en kajplats och tända på. De lockade dit räddningstjänsten som insåg att precis vad som var på väg att hända.


I går behövde räddningstjänsten även släcka flera bilbränder.

Aftonbladet  Expressen

Skjermbilde 2016-09-04 07.41.27