Ifølge VG har 32-åringen som i en alder av 18 år drepte Egil Tostrup Bråten i Nordahl Brunsgate i Oslo, «båret på en grusom hemmelighet». Ordet «båret» indikerer skyldfølelse. Hvor har VG det fra? Hans rulleblad tyder ikke på det, så hvorfor velger VG å vise empati for morderen?

Kanskje fordi VG ved å anonymisere ham, viser at han ikke er norsk.

Det er en merkelig måte å kommunisere på for en avis. For VG skriver at han «er norsk statsborger», men sier samtidig at han er tidligere «barneraner». Begge formuleringer er stikkord for ikke-vestlig.

Hvorfor må VG beskytte hans identitet og bakgrunn? Ville man vært like tilbakeholden og fortegnende hvis det var en norsk morder som var tatt etter 14 år?

Vi vet svaret.

VG vil være hensynsfull. Mot hvem? Morderen? Fordi han er av utenlandsk herkomst? Fortjener en morder empati fordi han er av utenlandsk herkomst?

Eller handler det om slike rovmord vekker sterke reaksjoner blant publikum og VG vil gjerne ta brodden av dem. Men måten VG gjør det på forsterker reaksjonen. Folks forakt rammer også VG som mørklegger forbryteren.

Det er vanskelig å forstå hva hensikten skal være. Folk har for lengst sluttet seg til hans bakgrunn. Likevel mørkelgger VG på svensk maner.

18-åringen hadde et aktivt kriminelt rulleblad i 2002:

I april 2002 begikk han et væpnet ran av McDonalds sammen med to andre. De var iført finlandshetter og ropte til de ansatte at de ville bli skutt dersom de ikke la seg ned på gulvet. Det viste seg senere at revolveren ikke var ladd.

I oktober begikk han ran mot en gutt i Kirkeveien i Oslo sammen med tre andre.

Selv om han bare var 18 år da han begikk ranet, var han allerede dømt tre ganger tidligere. Bare timer i forkant hadde han blitt dømt for et ransforsøk i Oslo tingrett.

Oslo-politiet har satt mye inn på å løse saken. De har hatt den nå 32 år gamle mannen i søkelyset lenge.

Torsdag kveld heter det at han «knytter seg til saken», hvilket langt på vei betyr tilståelse, men han nekter likevel skyld.

De var to som drepte Bråten og kameraten ble pågrepet torsdag kveld. Han var bare 15 i 2002.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/drapet-paa-egil-tostrup-braaten/siktet-for-drapet-paa-egil-tostrup-braaten-tidligere-doemt-for-ran/a/23854848/