Nytt

Tre forferdelige drap har skjedd med kort mellomrom. En 40-årig familiefar ble halshogd på arbeidsplassen sin, en Maxbo-butikk på fredelige Notodden. Av en kollega. En barnehageansatt og en skolegutt ble stukket ned og drept på Minde barneskole, inne på skolens område, utenfor SFO-vinduene, før barna var hentet.

Både hendelsene i seg selv og reaksjonene på dem, dvs. omtalen i mediene, minner om Sverige. Det er samme modus.

Man «ser» sakene på avstand. Når man beveger seg nærmere, går det grufulle opp for en.

Selv VG klarer ikke skjule at det som skjedde i en Maxbo-butikk på Notodden «midt i julehandelen» er som scener fra en vond drøm. Det skal ikke skje i Norge at en 42 år gammel snekker og familiefar blir halshogd på sin egen arbeidsplass av en kollega.

Dette er et modus vi kjenner fra andre kulturer, og som vi ser mer og mer av.

Vissheten om at VG kunne skrevet langt mer om saken, gjør at man aner at det er ubehagelige svar i vente.

Når det skjer grufulle drap, «bestiller» redaksjonen normalt vegg-til-vegg-dekning. Drap selger. Men her er det halvkvedede viser vi blir servert, til tross for at det ikke manglet vitner. Både kunder og kolleger ble vitne til det som skjedde. Likevel får vi ingen detaljer om gjerningsmannen, annet enn at han var 22 år og snill.

Men det er noen detaljer som indikerer at Notodden opplevde noe som vi forbinder med helt andre steder: En venn av den drepte sier: – Man hører at slikt skjer, men man nekter å tro at det er sant.

VG omtaler ham som «snekkeren». I dekningen av drapet på Egil Tostrup Bråten kalte de drapsmannen på 32 år for «barnefaren». Konsekvent. Folk legger merke til sånt. Drapsmannen hadde tyrkisk bakgrunn, fikk vi vite av Aftenposten.

Hvis en drapsmann omtales som «snill» og «Han er ikke en slik person, sier en bekjent av drapssiktede til VG», så spisser man også ørene. Man aner at formålet er å benekte at vedkommende hadde ansvar for egne handlinger.

Mediene bidrar til å legge en lokk på en opprivende forbrytelse ved ikke å rapportere på en normal måte.

Drapsmannen på Notodden kan selvsagt ha fått akutt psykose. Burde det ikke da kommet frem at han hadde en medisinsk historie? I stedet kommer forsikringene om at han «trente for seg selv, likte jobben» og «aldri hadde vært voldelig». Fremstillingen virker ikke overbevisende. Hvem var vitnet? VG og andre medier må snart begynne å fortelle hvem som sier hva, for publikum vet at en del innvandrere aldri «sladrer» på sine egne. De vil forsøke å dekke over og si minst mulig. Tar norske medier høyde for det? Blir vi ikke villedet når de fremstiller det som om dette var et pålitelig vitne?

Det er flere sjokkerende detaljer i saken som burde tilsi at VG skulle gå mye dypere: Drapet skal ha kommet out of the blue. Det snakkes om en pengekrangel. Men dette virker ikke plausibelt. Ikke med denne mannen:

Den drepte 42-åringen ble i 2007 tildelt en heltemedalje etter at han avvæpnet en knivdesperado på Notodden året før. Etter å ha hørt desperate skrik fra nabohuset, klatret han opp på verandaen med en stige og tok seg inn i boligen. Naboen var da i ferd med å gå løs på kona med kniv og slagvåpen.

Paret var vietnamesere. Familiefaren var altså en mann som ikke lot være å gripe inn selv om det var utlendinger som lagde bråk. Andre har en høy terskel for å blande seg i andres problemer, særlig hvis det er snakk om utlendinger.

Det tyder på at vi har å gjøre med en person som er tydelig, og profilert.

22-åringen gikk løs på kollegaen med øks inne på pauserommet. Det er ikke unaturlig å tenke seg at drapsvåpenet var tatt med fra forretningen.

abraham-ukbagabir-ikea-640x480

Bildet: Her tar asylsøkeren Abraham Ukbagabir (36) knivene han brukte til å ta livet av to personer på IKEA i Västerås.

Beskrivelsen av hva som skjedde, minner om historier fra Sverige, som IKEA-knivdrapene: En lokal beboer, Jon Olav Kåsastul, var på Maxbo for å kjøpe maling. Han merket en rar stemning og fikk høre hva som hadde skjedd. Det ble visst ingen maling.

Kåsastul kom seg ut, satt seg inn i bilen sin og kjørte et stykke bort, til den andre siden av veien. Da så han den antatte gjerningsmannen komme ut av butikken.

– Han hadde en øks i hånden, han var blodig, og det så ikke bra ut, forteller han.

Ifølge Kåsastul så det ut som gjerningsmannen slo til en parkert bil med øksen.

– Så la han fra seg øksen og tok en telefon. Han virket relativt rolig. De ansatte sto rundt ham, men holdt god avstand. De ansatte håndterte situasjonen ekstremt bra og hindret ham fra å stikke av, sier Kåsastul.

22-åringen var inne til første psykologi-samtale i helgen. Mange på Notodden må vite langt mer om drapsmannen enn det som er kommet frem. Hvis bakgrunnen hans er den man har grunn til å formode, har ikke da publikum krav på å få vite noe mer? Tror mediene det hjelper på tilliten at man forsøker å skjule hva som har skjedd?

Det sitter en familie tilbake som mistet faren sin.

Den samme panikken merket man ved drapene i Kristiansand i dag. Helt ubegripelige forbrytelser: Drap på en barnehageansatt og en skolegutt. Kvinnen skal være etnisk norsk. Så skriver VG noe tullete:

Etter det VG får opplyst, skal det ikke være en kjent relasjon mellom ofrene.

Dette er en formulering som skriver seg fra forhold mellom norske. Men der hvor utlendinger er involvert, er formuleringen meningsløs. Der kan man ha et forhold i kraft av sin stilling, og ting man sier eller gjør kan få store følger – følger som man i norsk kontekst aldri kunne drømme om ut fra det å være en vanlig kollega, barnehagelærer eller SFO-ansatt.

Dette har vi sett mange eksempler på. Samlivsbrudd, men også interaksjon i barnehage, SFO og skole, er sensitive områder hvor de ansatte er klar over at de må opptre forsiktig.

Er det dette som henger som en mørk sky over ordfører og presse? Vissheten om at hvis sannheten kommer frem, vil det spre skrekk blant offentlig ansatte om risikoen de utsetter seg for?

Men tror man virkelig at problemene blir mindre hvis man ikke snakker om dem?

I så fall er vi på vei mot svenske tilstander.

 

Anne Marie Mauland Mansoor
Rektor
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/drap/drapsoffer-ble-tildelt-heltemedalje/a/23863401/
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/maxbo-drapet-hugget-hodet-av-drapsoffer-42/a/23864528/
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/kristiansand/kvinne-og-gutt-knivdrept-av-ukjent-person-paa-skole-i-kristiansand/a/23864796/