Igjen har vi i Storbritannia avholdt Remembrance Sunday. I hver eneste lille by og avkrok samles folk til to minutters stillhet, appeller og kransenedleggelse. Jeg deltar hvert år. Vi er mange tusen bare i min lille by som stiller med valmue, lommetørkle og varmt skotøy.

Hvert år er prosedyren den samme: Toget med krigsveteraner og alle nødetatene ender på Promenaden hvor vårt krigsminnemerke står. Først kommer korpset og etter dem følger rullestolene. Veteraner og krigsskadde. En ung mann med amputerte ben og en amputert arm. Krig i Irak og Afghanistan er mer enn bare nyheter på TV for britene. Det er virkelighet. Jeg kjenner at lommetørkleet trengs. En rar blanding av sorg, medfølelse, sinne, stolthet og frustrasjon. Men mest sorg og medfølelse.

De som har betalt den høyeste prisen blir minnet i talen: «The Legion of the Living salutes the Legion of the Dead.» Og publikum svarer: «We will not break faith with you. »

Starten på markeringen med to minutters stillhet starter med et kanonskudd. Alle måkene kvekker til og flakser skrikende rundt over hodene på oss. Alle står i tunge og dype tanker. Et nytt kanonskudd. Trompetisten spiller Reveillen. Korpset går over i salmer. Folk nynner stille med til O Valiant hearts. Det skaper en helt egen stemning. Jeg oppdager at jeg husker flere vers av Gjør døren høy. Det sitter i fra barneskolen. Vi hadde kristendomskunnskap før det ble religionsundervisning. Det er mange kranser som skal legges ned. De unge kadettene står med blåfrosne hender foran meg. Litt lenger bort står eldre veteraner i uniformer og med brystet tungt av medaljer.

Vi synger den walisiske nasjonalsangen før vi avslutter med God save the Queen.

Det hele er som en slags trist 17. mai. Man kjenner et dypt fellesskap der man står. Den årlige markeringen er viktig, ikke bare som store offentlige seremonier, men i alle de små byene rundt om i landet.

«We will remember them».

15046363_10154660912852856_501653592_n

Valmuene på Caernarfon Castle i år.

15033694_10154660917532856_2088274675_n

Valmuene tar form som en walisisk drageklo fra flagget.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.