Nytt

Alle snakker om dem og millioner har sett dem: De 888 246 håndlagde keramiske røde valmuene som pryder vollgraven rundt Tower of London.

Hvert år fester man sin poppy på jakkeslaget, gjerne i slutten av oktober, og bærer denne frem til og med 11. november. Alle store og små byer i Storbritannia har et minnesmerke over de lokale falne soldatene og her samles man til parader, taler, orkester og kransenedleggelser på denne dagen, Remembrance Day. Men mest av alt, for å stå sammen i to minutters stillhet.

Det er en høytidelig dag hvor britene står sammen med all den heder, ære og tradisjonrike verdighet som nordmenn vil kjenne igjen fra 17. mai-taler og klumpen i halsen man får mens man synger «Ja, vi elsker».

De 888 246 valmuene skal markere 100 års dagen for The Great War (det var ingen som spådde at det snart skulle komme enda en stor krig) på Remembrance Day den 11. november.  Den siste valmuen blir plantet på denne dagen.

Antallet er ikke tilfeldig: Én blomst for hver britiske soldat som døde under første verdenskrig.

I flere måneder har tusenvis av frivillige formet, farget og plantet valmuer. Kunstverket heter “Blood Swept and Seas of Red” og kunsteren er Paul Cummins.

Alle valmuene ble lagt ut til salg for allmenheten i august iår. De kostet 25 pund for stykket. De frivillige begynner plukking, vasking, pakking og utsendelse den 12. november, dagen etter Remembrance Day. Inntektene går til veldedige formål for krigsofre og etterlatte

Ingen har vært upåvirket av synet av valmuene. Nigel Farage tørket en tåre og Boris Johnson, David Cameron, Nick Clegg og alle de andre partilederene har nærmest tryglet kunsteren om å forlenge utstillingen. Men han sa nei. Selve utsendelsen til alle som har kjøpt er en del av kunstverket, sier han. Enkelte har også spekulert i om valmuene tåler frost.<

Arrangørene har allikevel bestemt seg for å utvide flombeslyningen om kvelden slik at så mange som mulig får sett. Akkurat nå er det nokså trangt om skueplassen, men det tar nok en stund å fjerne alle valmuene også så sjansen er fremdeles til stede ihvertfall i en uke eller to til etter at siste valmue er plantet.

valmuer

London Oct 2014 011
London Oct 2014 013
_78285984_78285640

Alle synes utstillingen er helt fantastisk, bortsett fra  The Guardian, selvfølgelig. Med den politiske korrekte globale innstillingen burde ALLE som døde under 1. verdenkrig blitt markert, mente de. Og la til at dette bare var noe patetisk fjas uansett.

Det var mange godt voksne mennesker som besøkte The Tower of London den dagen jeg var der. Kanskje må man få noen år på baken før man verdsetter hva generasjonene før oss ofret, eller kanskje er det et tegn på en tid i endring. Jeg håper og tror på det første.

Det er det ekte konservative Storbritannia som reiser inn til London for å se valmuene. Det er flere tilskuere enn valmuer.

Det er fremdeles håp.