Det er fremdeles mange som ikke vil avfinne seg med resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia og forsøker på alle mulige måter å forhindre at Brexit trer i kraft. Den brasilianskfødte investoren Gina Miller har stått i spissen for en rettssak om Brexit som pussig nok ble startet av en annen brasilianer (med dobbelt statsborgerskap), en frisør ved navn Deir Dos Santos. Han stemte selv Brexit, men likte ikke måten Theresa May «håndterte saken på». Gina Miller som overtok stafettpinnen og kjørte saken videre i rettsapparatet.

gina_miller_co-founder_of_investment_fund_scm_private_poses_for_a_photograph_near_the_hous-large_transzgekzx3m936n5bqk4va8rwtt0gk_6efzt336f62ei5u

Rettssaken, som Gina Miller (foto) forøvrig vant (så langt), handler om at Parlamentet må foreta en avstemning om Brexit. Dette virker tåpelig på mange briter. En folkeavstemning er jo nettopp Parlamentets måte å søke folkets mening på. Hvorfor skulle ikke Parlamentet rette seg etter en folkeavstemning? Kommentarfeltet i Daily Mail tok helt av og flest stemmer fikk denne kommentaren:

«Yet another foreigner telling us what to do.»

Folk har begynt å skjønne at det er forskjell på å bo i landet og å ha røtter i landet. Dette med at alle som betaler skatt skal ha lik bestemmelsesrett til landets fremtid er begynt å halte. Selv sentralbankssjef Mark Carneys lojalitet er blitt diskutert. Han ble hentet til jobben fra Canada. Det er flere som mener at han bør gå av.  Han forsøkte å motarbeide Theresa May og ville sette henne på plass. Det gikk heller dårlig. Carney gikk hardt ut mot Brexit og sa at økonomien ville gå inn i en resesjon. Børsen reagerte umiddelbart og Carney bidro på den måten til å forverre problemet. Han har gjort så mange feil at flere mener at han ikke forstår britisk økonomi. Han burde sendes tilbake til Canada. Som James Bartholomew så elegant skriver det i The Spectator:

As Mr Bennet, in Pride and Prejudice, says to his daughter Mary, who is playing the piano badly: ‘You have delighted us long enough. Let the other young ladies have time to exhibit.’ It is time for Mr Carney to shut the piano and go home.

Vi ser det på så mange områder hvor innvandrere vil styre og stelle på vegne av et land og et folk hvis historie og røtter de ikke forstår. Vi har dem i Norge også som AUF-leder Mani Hussaini som selv kom som kurderflyktning fra Syria. Han vil naturligvis gi andre migranter den samme sjansen som han selv fikk. Hvis ikke så ville han ha blitt anklaget for dobbeltmoral og det å dra stigen opp etter seg. Det er en catch-22 der.

Så rike Gina Miller som lever på Londons vestkant med sin enda rikere mann mener at hun vet hva som er best for britene. Sånt blir det irritasjon av. M’åkke komme her og komme her. Selv har jeg bodd i Storbritannia i 21 år. Men jeg har ingen stemmerett ved valg, for jeg er ikke britisk statsborger. Jeg er resident og ikke citizen. Jeg synes det er helt greit. Jeg er norsk og anser meg som en gjest selv om jeg har etablert familie her. Hvis jeg ikke liker britenes styre og stell så burde jeg pelle meg hjem igjen til Norge, mener jeg. Og slik mener jeg alle andre innvandrere også burde tenke.

Om ikke lenge er det Remembrance Day. Jeg har deltatt hvert år i likhet med millioner av briter. Men det er ikke mitt land og mitt folk som jeg kan minnes. Så det blir litt til låns. Det er gripende seremonier (jeg har til og med en av valmuene som var ved den store markeringen ved Tower of London i 2014) , men jeg hadde ingen oldefar som falt ved Somme. Derimot hadde jeg en bestefar som satt på Grini under krigen som følge av sin motstandsinnsats. Røtter gir folk eierskap. Det er ikke slik at man kan kreve å ta følelsesmessig del i et annet folks historie. Sånn er det bare.

js48758517

Millioner så utstillingen ved Tower of London. 

Jeg nevner dette med Remembrance Day fordi det er en kilde til krangel mellom EU og Storbritannia. EU vil at man skal være ferdig med krig og sånn, mens Storbritannia ikke vil gi slipp på sin historie og sine tradisjoner. BBC spurte forleden om valmuen var blitt et politisk symbol. Dette kom etter at FIFA nektet spillere fra England og Skottland å bruke armbind med en valmue på for Remembrance Day.  Valmuen er ikke et religiøst symbol og ikke er det kommersielt, så da må det være politisk resonnerer BBC.

Den samme debatten fant sted i 2011 og FIFA ga seg da til slutt. FA har forresten sagt at de kommer til å bruke valmuearmbind på Wembley på Remembrance Day uansett hva FIFA mener om saken. Også Theresa May har sagt hva hun mener om FIFAs beslutning. Dette har noe med uavhengighet og nasjonal stolthet å gjøre, så da er det også blitt en politisk sak – Poppygate.

lestweforget

Å forsøke å få Storbritannia til å glemme sin krigshistoire er fåfengt. Tvert imot ser valmuene ut til å øke i popularitet. De er en del av den nasjonale stolthet. Kanskje det er dette EU ikke liker? Den skotske ministeren Nicola Sturgeon (som fremdeles ikke vil at Skottland skal forlate EU) måtte også ut å støtte valmuesaken for fotballspillerne.

‘It’s important that we don’t see the poppy as a political statement’

Sturgeon truer med en ny folkavstemning om uavhengighet i Skottland. Hun har kastet seg på Gina Millers kampanje om å få stanset Brexit via Storbritannias rettssystem. Hun sa at rettsavgjørelsen var «hugely significant and it underlines the total chaos and confusion at the heart of the UK government”.
ALAN AND GINA MILLER AT HOME IN WEST LONDON. ALAN RUNS A NEW INVESTMENT FUND WITH ALEXANDER SPENCER CHURCHILL.©RUSSELL SACH - 0771 882 6138

Gina Miller med ektemann. Det søkkrike ekteparet er blitt upopulære blant Brexit-briter.

Rettssaken vil gå til Høyesterett. Daily Mail er ikke i tvil om hva de mener om de tre dommerne som ga Gina Miller medhold. Fra dagens forside: De er folkefiender.

daily-mail

Theresa May sier at Brexit vil vinne i Høyesterett. Nigel Farage (tilbake som midlertidig leder for Ukip), truer med å komme tilbake for fulle mugger hvis man ikke rydder opp i Brexit-rotet:

‘The establishment, in denial after the referendum result, still just don’t get it. The British people are not simply going to let this incredible establishment arrogance lie. I suspect even more radical political change is on the way.’

Han har rett. Britene kommer ikke til å finne seg i dette. Brexit var valget og slik blir det.

Daily Mail