Politiet pågrep minst én person og anholdt flere etter markeringer for Israel og Palestina på Eidsvolls plass utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

Israel-markeringen, som ble arrangert av Med Israel for Fred (MIFF), startet klokken 16. Kort tid etter startet det også en markering for Palestina på samme sted, skriver NTBs Martin Daldosso.

Det skal ha vært rundt 20 politibiler tilstede i tillegg til politihunder og -hester. Politiet opplyser på Twitter/X at totalt tre personer ble pågrepet eller anholdt og kjørt i arresten. Ingen personer ble fysisk skadd under markeringene.

NTB skriver ikke om hvem som ble pågrepet for uorden. Det er dermed teknisk sett ukjent om dette var støttespillere for palestinere eller for Israel.

– Én av de tre ble pågrepet for å ha klargjort en stein. Da politiet tok kontroll over situasjonen, blandet en annen person seg inn. Vedkommende ble også pågrepet, opplyser innsatsleder Svein Arild Jørundland i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Ifølge politiets operasjonsleder Gjermund Stokkli var omtrent 500 personer på Israel-markeringen, og 50 personer på Palestina-markeringen. De fremmøtte på Israel-markeringen forlatt stedet i 18-tiden.

– Alt i alt har ting gått greit for seg. Det har vært to markeringer og litt uro, men vi har hatt kontroll hele tiden. Vi blir igjen i bybildet nå for å passe på, sier operasjonslederen.

Med Israel for fred (MIFF), som sto bak støttemarkeringen for Israel,  hevder på sin side at antall deltagere var nærmere 1000.

– Det var veldig bra at så mange kom her i dag. Vi var oppimot tusen, kanskje mer. Veldig bra, sier Conrad Myrland, daglig leder i MIFF.

Blant talerne på markeringen søndag var Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet, Dag-Inge Ulstein fra KrF, Ingjerd Schou fra Høyre og Ola Elvestuen fra Venstre.

– Det var en verdig markering med mye folk. Det er helt forferdelig det som har skjedd og vi har stør medfølelse med de som er rammet. Vi støtter Israels rett til å forsvare seg og det er viktig at vi står bak Israel i tiden fremover, sier Elvestuen til MIFF.

Også Israels ambassadør til Norge, Avraham Nir-Feldklein, var til stede. Han var rørt av støtten fra nordmenn.

– Vi setter stor pris på denne støttemarkeringen. Vi er glad for at vi har venner som dere i MIFF og andre i Norge som støtter oss, sier han.

Antall dødsofre etter terrorangrepet mot Israel har nå passert 1400. Den israelske hæren sier søndag at 155 personer holdes som gisler av Hamas.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.