Nytt

En kort artikkel i Göteborgs Posten forteller om økte forskjeller i USA. Dette skjer under Obamas regjeringstid. Taperne er en mangfoldig gruppe, men det er de med hvit hud som henges ut når de viser sin misnøye. Når man leser om valget i USA er det aldri spørsmål om hvorfor folk ønsker å stemme på republikanske Donald Trump i stedenfor å stemme på Hillary Clinton og fortsatt demokratisk styre.

Det er opplest og vedtatt i media: Clinton jobber for det gode. Trump skaper forskjeller.

De benämns föraktfullt hillbilly, white trash och trailerpeople. De är en del av den vita arbetarklassen som lever på marginalen. Clinton kallade dem beklagansvärda. Trump kan få deras röster.


USA är en splittrad nation. Inte bara politiskt utan också ekonomiskt. Den rika lilla överklassen på en procent drar i från medan den stora massan inte hängt med i välståndsökningen. Svarta och andra minoriteter är utsatta. Men också de vita industriarbetarna och jordbrukarna som sett sina jobb försvinna.

gp.se