Kvinner i hijab. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Hvite kvinner må vike dersom innvandrerkvinner skal få makt og innflytelse, det sier det svenske Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi i Aftonbladets podcast The Ideological Question.

Uttalelsen kommer ut fra Stenevis oppfatning om at det finnes en begrenset mengde makt i verden, derfor kan en gruppe bare få makt på bekostning av en annen. Saken er omtalt av Nyheter Idag.

I podkasten spør Anders Lindberg hvorfor det har seg slik at det er store forskjeller mellom hvordan kvinner og menn stemmer. Stenevi peker på en «bekymringsfull tendens» der unge svenske menn blir mer konservative og mener at Sverige er tilstrekkelig likestilt slik som det er.

Tendensen springer ut av det Stenevi kaller «smarthetskultur». Hun forklarer det som å «ta vare på eget hus».

– Ja, en önskan att se om sitt eget hus – att jag ska se om mitt, jag ska ta vara på mitt – och att den är väldigt stark i vissa grupper av män. Jag har kanske inte en klockren, full analys av detta men jag tycker att den är problematisk därför att den gör ju att människor drar sig in i sina mindre grupper igen.

Stenevi knytter dette videre til utviklingen i verden. Hun forklarer at utviklingen de siste ti årene har blitt oppfattet som en trussel mot tidligere maktstrukturer, og at «smarthetskulturen» er en reaksjon. Derfor må noen gi opp sin makt dersom andre skal kunne overta den.

– Kanske är det det vi ser en reaktion på, att ska kvinnor ha lika mycket makt som män så är det män som kommer behöva flytta på sig. Det här kommer synas i nästa led när vi pratar om andra mångfaldsaspekter, att ska utlandsfödda kvinnor få makt kommer vita, inrikesfödda kvinnor att också behöva flytta på sig, sier Stenevi.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.