Document var i går inne på at Putin kan komme til å flytte sine posisjoner frem i Baltikum hvis han ser at Vesten har hendene fulle i Midtøsten. Det er nettopp det Putin har gjort. Han har utplassert mellomdistanseraketter i Kaliningrad.

Derfra kan han når han vil avskjære assistanse til de baltiske statene.

PM Nilsson skriver en alarmerende artikkel i Dagens Industri:

 

I fredags eftermiddag rapporterade den estniska statstelevisionen att Ryssland samma dag levererat den så kallade Iskander-M till Kaliningrad. Uppgifterna tas på stort allvar och har cirkulerat i internationella medier, samt i Nato-kretsen, under helgen. John Schindler, amerikansk säkerhetspolitisk kommentator, skrev i Observer att utplaceringen kan utvecklas till vår tids Kuba-kris. Kreml tar ovanligt många risker samtidigt och framförflyttningen sker fort och över många fronter. Att sätta en medeldistansrobot väster om Nato-länder är oacceptabelt.

kaliningrad-1sp-png

Dette er i Sveriges nærområde. Men også Norge og Danmark bør følge nøye med. Kanskje det er disse fremrykkingene som er bakgrunnen for at USA ønsker å stasjonere soldater i Trøndelag?

Iskander-M har en räckvidd på 50 till 70 mil och kan bland annat laddas med kärnvapenladdningar. Det gör att stora delar av södra Sverige och hela södra Östersjön ligger inom omedelbart räckhåll. Ryssland har nu möjlighet att blockera militär hjälp till Baltikum.

Politiskt är utplaceringen om möjligt ännu värre. Medeldistansrobotar är förbjudet i Europa enligt INF-avtalet, den strategiska slutpunkten för det kalla kriget. Kraftmätningen mellan sovjetiska SS20 och amerikanska Pershing II i början av 1980-talet handlade om medeldistansrobotens roll. Om USA anser sig vara tvungen att svara på Iskander med egna utstationeringar är det lätt att se hur stora delar av den europeiska allmänheten skulle reagera. Pershing II fick en hel ungdomsgeneration att vända sig mot USA och i dag är den transatlantiska sammanhållningen redan försvagad.

Bombingen av Aleppo har forverret forholdet mellom Vesten og Russland. Putin skulle besøkt Paris torsdag i forbindelse med innvielse av et russisk-ortodoks kultursenter. Man regnet med at han skulle møte Hollande. Men da Hollande offentlig ga uttrykk for at han ikke så noen vits i et møte, innstilte Putin.

Tilløp til tævær mellom Europa og Moskva er avløst av enda kjøligere forhold. Man regner med at sanksjonene fornyes når de utløper i januar.

Men EU har ikke noen riktig Russland-politikk. Det er mye every man for hiimself, ikke minst på energisiden.

Putin spiller på alle kort. Han har ingen skrupler med å cozy up til Erdogan. Samtidig avkler han EU. Unionen har ingen politcy, bare noen prinsipper som bøyes i alle retninger.

Brexit og valgkampen i USA gjør Obama til lame duck.

Putin driver en krigs-regim och han har hittills agerat opportunistiskt och tagit chansen när den finns. Att västs båda ankarländer, Storbritannien och USA, är upptagna av effekterna av en olycklig folkomröstning och ett ännu mer olyckligt presidentval är en av förklaringarna till att Ryssland just nu upplever sig kunna flytta fram positionerna i Syrien och i Östersjön.

Men så begynner Nilsson å «tulle». Han minner om hva Europa og Sverige «må»: Ta imot langt flere migranter/flyktninger, når alle tegn viser at Europa har store problemer med kapasitet og integrasjonen til alle som er kommet.

Hvis Europa skulle ta imot mennesker på vandring i de utstrekning Nilsson skisser, skulle Europa innføre en slags krigsøkonomi, med statlige tvangstiltak. Det vil befolkningen aldri finne seg i.

Nilssson kommer med en from bønn om at svenske partier på snakke penere til hverandre.

Realismen strekker bare til for å snakke om det russiske hotet.

Jyllands-Posten er mer tilbakelent:

»Udstationeringen øger ikke kun spændingen i regionen, men det er også muligt, at den overtræder internationale aftaler, som begrænser udstationeringen af ballistiske missiler,« lød det fra Linas Linkevicius, Litauens udenrigsminister.

De internationale traktater, som litauerne refererer til, er bl.a. den såkaldte INF-aftale, en nedrustningsaftale fra 1987, som begrænser mulighederne for at opstille landbaserede mellemdistanceraketter med en rækkevidde fra 500 km til 5.500 km.

Iskander-missilerne har i udgangspunktet en aktionsradius på ca. 500 km. Det betyder, at de kan nå alle tre baltiske hovedstæder og dele af Skandinavien, f.eks. det østligste Danmark.

Men vurderingen blandt militæranalytikere er, at missilerne relativt nemt kan modificeres til at flyve længere, og at der også kan affyres andre, mere langtrækkende typer missiler fra Iskander-systemet.

Derfor argumenteres der for, at missilerne vil være i strid med traktaten, hvis og når de opstilles permanent i Kaliningrad-enklaven.

 

http://www.di.se/opinion/pm-nilsson-tre-oroande-faktorer-for-sverige/

http://jyllands-posten.dk/protected/premium/international/ECE9070518/i-baltikum-ser-man-russiske-iskandermissiler-som-en-udfordring-til-hele-nato-og-eu/