Kunstbilde

alden-1

1. oktober for 26 år siden hørte folk på Værlandet i Askvoll duren av et helikopter. Kort etter at de hadde lokalisert lyden ved øya Alden, så de et flammehav i fjellsiden. Redningshelikopteret, som var beordret på redningsoppdrag fra oljeplattformen Gullfaks B, ble knust. De fem ombord mistet livet.

Hvordan kunne det skje? Alden er 481 meter høy. Piloten hadde tolket meter som fot… Helikopteret skulle søke opp en traler i nød. De to ombord i tråleren ble noe senere funnet omkommet.

Bildet av Alden er tatt på 20 kilometers avstand. Like fullt virker øya majestetisk. ‘Alden’ betyr høy og ruvende. Øya blir også kalt den norske hest. Tross dens bratte skrenter er Alden et yndet turmål. Oppe fra platået er det en makeløs utsikt mot havet og det lavereliggende øyriket. På slutten av 1800-tallet brukte en bergensk bonde øya som beiteområde for 300 skotske villsauer. Han prøvde å kjøpe hele øya, men lyktes ikke.

I dag bor det 2 mennesker på Alden, fordelt på 2 husstander.