Skipet «Aquarius». Foto: SOS Méditerranée Italia/YouTube.


 

Mannskapet på NGO-skipet «Aquarius», som i to døgn har ventet forgjeves på å få lov til å legge til kai i Europa med 141 migranter ombord, fikk seg søndag noe av en overraskelse da de var i ferd med å komme enda en migrantbåt til unnsetning i Middelhavet.

Den libyske kystvakten hadde kontaktet «Aquarius» med beskjed om å lete etter en båt med elleve personer ombord. Etter noen timers leting og takket være indikasjoner fra noen fiskerbåter ble migrantbåten innhentet av «Aquarius» i 18-tiden om ettermiddagen.

Migrantene ombord, ni menn og to gutter, sannsynligvis tunisiske, nektet imidlertid å la seg komme til unnsetning av NGO-fartøyet, og meddelte at de hadde til hensikt å fortsette ferden – ifølge La Repubblica til den italienske øya Lampedusa, hvor det de siste dagene er kommet mer enn 100 migranter.

Beslutningen ble formodentlig fattet vel vitende om at NGO-skip etterhvert har vanskeligheter med å finne europeiske havner.

«De hadde GPS og drivstoff, og vi kan ikke tvinge folk til å bli med oss», kommenterer en talsmann for Leger uten grenser ombord på «Aquarius».

De selvhjulpne migrantene reiste i en glassfiberbåt med en motor som holdt en hastighet på 7–8 knop, skriver El País.