Da forrige EU-toppmøte ble avsluttet sist fredag, lød oppsummeringen fra NTB i korthet at avstanden mellom medlemslandene var så stor at Matteo Renzi ikke ville stille på felles pressekonferanse med Angela Merkel og François Hollande, og at innvandringspolitikk var blant tingene de var uenige om.

I samme forbindelse ble det sagt at EU-president Donald Tusk rettet advarende pekefingre mot Polen og Ungarn, som særlig for sistnevntes vedkommende ikke vil bøye seg for Brussels innvandringspolitikk.

Noe som derimot ikke er blitt fremhevet i noen særlig grad, er at Storbritannias utenriksminister Boris Johnson under en felles pressekonferanse med sin italienske kollega Paolo Gentiloni tok til orde for en enda mer resolutt innvandringspolitikk enn som så.
 

boris-johnson-300-image-1-629664960
 

EU og Storbritannia burde bruke sine sjøstridskrefter til å tvinge migrantbåtene fra Afrika i retur, sa Johnson – som seg hør og bør rapportert av The Times, men knapt omtalt i europeiske aviser.

Boris Johnson has called for migrants sailing across the Mediterranean from Africa to be “turned back” by a European Union naval operation that includes two Royal Navy vessels.

Ships involved in Operation Sophia, which was launched last year, are charged with picking up migrants they find on the high seas and ferrying them to Italy. The fleet has never been involved in so-called push-backs, a practice that was outlawed by the European Court of Human Rights in 2012 after it was briefly introduced by Italy in 2009.

Mr Johnson, however, appeared to back the measure during a joint press conference he held in Florence yesterday with his Italian counterpart, Paolo Gentiloni. Describing the hundreds of migrant vessels sailing this year from Libyan beaches, the British foreign secretary said: “I think personally they should be turned back as close to the shore as possible so they don’t reach the Italian mainland and there’s more of a deterrent effect.”

Det Johnson med en kombinasjon av selvoppholdelsesdrift og sunn fornuft tar til orde for, er i grunnen sensasjonelt, og det bør være til stor oppmuntring når en så mektig person som den britiske utenriksministeren peker på den eneste farbare veien for å unngå demografisk oversvømmelse av Europa. Det hensynet er viktig nok til at han ikke lar seg affisere av menneskerettsdomstolen, og i praksis vil han gjeninnføre den samme politikken som Silvio Berlusconi førte på området.

Tankevekkende er det derfor at utspillet, et sjeldent eksempel på intelligent liv i toppolitikken, i så liten grad er blitt videreformidlet i de viktigste mediene i Europa. Til gjengjeld er det gjengitt i australske Sydney Morning Herald, på den andre siden av planeten.

Det er som om reportere og kommentatorer helst ikke vil at folk skal tenke på tvangsretur av båtene som en reell mulighet – en variant av en politikk som allerede er innført i Australia.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂