Nytt

Det er ikke godt å si om det er utsiktene til stor oppslutning for Geert Wilders som har fått Mark Rutte til å sette i gang valgkampen for alvor, eller om han av egen overbevisning slutter seg til gruppen av europeiske toppolitikere som har sagt det samme – faktum er at Nederlands statsminister nå tar til orde for at båtene med migranter fra den andre siden av Middelhavet skal taues tilbake til Afrika.

mark-rutte
Mark Rutte, foto: Wikimedia Commons
Boris Johnson, Sebastian Kurz, Thomas de Maizière, skandinaviske fagstatsråder og nå Rutte. Hva skal til for at alle disse mektige personene gjør ord om til handling?

DutchNews skriver at Rutte finner situasjonen i øyeblikket fullstendig uholdbar:

Prime minister Mark Rutte has called for migrant boats intercepted off the coast of Italy to be towed back to safe countries in northern Africa. Speaking at a conference of European Liberal parties in Warsaw on Saturday, Rutte said: ‘European ships currently pick up migrants and bring them to Italy. That is a ferry service. We have to pick them up and bring them back to Africa.’

Uttrykket fergeservice er helt passende, men det er oppsiktsvekkende at en såpass krass formulering kommer fra en statsleder.

Kanskje er ikke Rutte så resolutt som formuleringen gir inntrykk av. Idet han gikk i større detalj, kom det frem at maktbruken var tenkt ledsaget av en økonomisk gulrot også:

In the question-and-answer session afterwards, the prime minister said he wants to make agreements with countries like Egypt and Morocco along the lines of the deal made with Turkey in March, the Volkskrant reported. The funding would come from existing European development aid funds, he said.

Til de Volkskrant presiserer Rutte at «ekstra penger ikke er nødvendige», men motparten i forhandlingene vil neppe se det på den måten. Den nederlandske storavisen siterer Der Spiegel på at Tyskland legger planer for en stor FN-ledet flyktningeleir i Tunisia nær grensen til Libya, hvor det skal være mulig å søke asyl i Europa. Den blir i så fall neppe gratis, og tyskerne vil nok ikke betale den helt alene.

Statsministeren viser forøvrig at heller ikke han er upåvirket av de storpolitiske tyngdepunktene som flytter seg. Elitene i Europa må slutte å si at folk ikke skjønner noenting, sa han, og la til:

European politicians should stop striving for further European integration, he said. ‘more Europe’ is not the answer when major issues such as migration and the economic downturn have not been solved,’ he said.

I likhet med Frankrike, Tyskland, Italia, Belgia og Luxembourg tilhører Nederland gruppen av land som først gikk sammen i det fellesskapet som i dag bærer navnet Den europeiske union. Et slikt utspill gjør derfor større inntrykk enn om det hadde kommet fra Irland eller Portugal. EU styrter neppe i grus sånn helt med en gang, men at tiden for en «stadig tettere union» er forbi, kan det ikke herske tvil om.

 

DutchNews – de Volkskrant