Sakset/Fra hofta

EU-sjef Jean-Claude Juncker har ikke tenkt til å gi seg så lett. Mens de europeiske landene bygger grensegjerder og lurer på om strømmen fra den tredje verden noengang vil avta, så tråkker han likegodt ut i det og sier akkurat det han og hans likesinnede globalister tenker: Landegrenser er den verste oppfinnelsen noensinne.

Juncker vil at alle grensene i Europa skal være åpne, tross kaoset med hundretusener av migranter ispedd jihadister som allerede har ankommet. Man undres om Juncker forstår alvoret i situasjonen eller om han rett og slett ikke bryr seg om det. Kanskje en blanding?

Hans insisterende argument om at grensene skal holdes åpne vil forsterke og polarisere debatten ytterligere. Han mener at åpne grenser vil bekjempe den stigende nasjonalismen vi ser rundt om i Europa. Men hva kom først? Det var da vitterlig de åpne grensene som skapte avmakt blant Europas befolkning når de så resultatet av den manglende styringen og kontrollen.

Juncker advarte mot krig på kontinentet på grunn av nasjonalisme. Han tror fremdeles at han kan svekke folks kjærlighet til sine fedreland (et ord man ikke ser så ofte lenger) ved å overkjøre dem eller ved å bytte ut befolkningen.

Politikere stirrer på symptomene men makter ikke å se årsak og virkning. Denne type politikere må snart være på vei ut, det som trengs nå er en god dose realisme.

3122638400000578-0-image-a-19_1471867479942

Bivirkningen av åpne grenser slik folk flest ser det.

Juncker burde heller bruke tiden på å finne løsninger som kan stanse båttrafikken fra Afrika og Asia. De fleste har et gjerde rundt haven sin – det er folks naturlig instinkt å verne om det som de betrakter som «sitt». Landegrenser er det samme – bare i større skala. Både mennesker og dyr er territoriale av natur. Folk har behov for å føle seg hjemme.

Stockholmsfestivalen anno 2016 – resultatet av Europas åpne grenser:

Hvor er svenskene?

Daily Mail