Barack Obama presterte å si at det var umulig å si noe spesifikt om motivet bak politidrapene i Dallas, selv om politisjefen i byen hadde vært klar på at Micah X. Johnsen sa han ville drepe så mange hvite politimenn som mulig.

President Obama said at a Saturday press conference in Poland that it is «very hard to untangle the motives» of the shooter in Dallas who killed five police officers Thursday evening.

«First of all, I think it’s very hard to untangle the motivers of this shooter,» said Obama. «I’ll leave that to psychologists and people who study these kinds of incidents…I think the danger is that we somehow suggest the act of a troubled individuals speaks to some larger political statement across the country.»

Presidenten av USA praktiserer to forskjellige standarder: Han anklager politiet i landet han er president for for å være rasistisk. Men når en svart mann går amok og dreper politifolk sier Obama at det er vanskelig å bli klok på motivet, til tross for at Micah X. Johnson uttrykkelig sa han ville drepe hvite.

Disse to budskapene er så tydelige at de må bli oppfattet som det de er: En støtte til militante svarte og en tilsvarende distansering overfor politifolk.

Man skulle ikke tro det var mulig.

Nå begynner politiet å ta igjen. De føler seg sviktet.

“The man responsible for the murders [in Dallas] was Micah Johnson, but having said that, I do think the president by his inaction has contributed to a climate where these things can happen,” William Johnson, executive director of the National Association of Police Organizations, which represents about 240,000 law enforcement officers, said Sunday. “This president and his administration absolutely do not have our back and make our jobs more dangerous.”

Obamas tendensiøse holdning ble eksponerte av begivenhetene. Da han ankom Polen midnatt torsdag klarte han ikke la være, men måtte si at svarte utsettes for systematisk rasisme fra politiet. Dette var mens drapene på politifolk foregikk i Dallas.

“When incidents like this occur, there’s a big chunk of our fellow citizenry that feels as if because of the color of their skin, they are not being treated the same. And that hurts. And that should trouble all of us. This is not just a black issue. It’s not just a Hispanic issue. This is an American issue that we should all care about. All fair-minded people should be concerned,” Mr. Obama said Thursday.

Mr. Obama added that “to acknowledge persistent racial disparities in law enforcement is not to be anti-cop or to condemn the work of the vast majority of law enforcement officers who do an outstanding job.”
Det politiet opplever er at han gang på gang intervenerer på en måte som gjør at politiet kommer dårlig ut. Drapene i Baton Rouge og St. Paul var av en karakter som gjorde at de burde undersøkes, men i stedet for å avvente begår Obama to alvorlige feil: Han foregriper etterforskningen av dem og setter dem i sammenheng med kampanjen svarte aktivister fører mot politiet. Dermed solidariserer han seg med de aktivistene og unnskylder de militante.
Man skulle forsverge at det var mulig.
Obama sier presis det samme som Black Lives Matter og andre aktivister. At data viser at svarte er mer utsatt for denne type hendelser, dvs å bli drept av politiet.

“The data shows black folks are more vulnerable to these kinds of incidents,” Mr. Obama said in remarks from the Warsaw Marriott after arriving in Poland for a North Atlantic Treaty Organization summit. “We have seen tragedies like this too many times.”

“There’s a big chunk of our fellow citizenry that feels as if because the color of their skin they’re not being treated the same,” he added. “And that hurts. And that should trouble all of us.”

Mediene har en tendens til å glemme hvor tendensiøs Obama kan være. De grelleste sitatene er ikke gjentatt. Obamas iver etter å uttale seg, selv om han landet i Europa, sier noe om hvor stor vekt han legger på å fortelle at politiet er rasistisk og svarte ofre. Settingen var at filmene av politnedskytingene spredte seg på sosiale medier i det han forlot USA. I stedet for å gå til sengs da han ankom Polen, valgte Obama å gi et statement til pressen:

It was a rare scene for the president. He arrived in a foreign country after midnight, scheduled only to rest at his hotel, and instead delivered an unplanned public statement on two shooting deaths of black men in two days that have once again sparked protests about racial inequities.

Mr. Obama spoke publicly on the shootings for the first time as video of the incidents spread across social media and cable television. He sought to balance the concerns on both sides, saying police officers play a critical role in communities while African-Americans have legitimate reasons to distrust law enforcement.

Obama ville kapitalisere på vreden og reaksjonen etter disse to dødsfallene. I stedet for å roe ned, fyrte han opp under vreden. Hans omtale av politiet – at de har en tøff jobb – virker som pliktløp i sammenligning.

Han var så opptatt av å vise at han var de svartes forsvarer at han la ut en Facebook-melding før Air Force One landet.

On Thursday, he posted on Facebook about the shootings in Louisiana and Minnesota, before deciding during his flight to Poland that he wanted to speak about the issues at greater length from the presidential podium.

“I actually genuinely truly believe that the vast majority of the American people see this as a problem that we should all care about,” Mr. Obama said. “To be concerned about these issues is not political correctness.”

Det er ikke første gang at Obama tar parti i en uoppklarte saker som vekker sterke følelser. Han synes ikke å forstå hvor partisk han opptrer. Denne gangen var han maksimalt uheldig. Mens Obama fordømte politiet for å være rasister, drev Micah X. Johnsen og drepte politimenn i Dallas.
Man kan vanskelig unngå den konklusjon at USAs president har vært medvirkende til å polarisere USA, både mellom svarte og hvite, men også ellers mellom folkegruppene, f.eks i forhold til muslimer. Obama skaper ikke forståelse, han skaper motsetninger. Slik hans forsvar for muslimer går ut på å benekte at IS og terror har noe med islam å gjøre. Det er perverterte former.
Dessverre har store deler av det liberale USA fulgt Obama, slik at motsetningene nå sammenlignes med raseopptøyene i 60-årene.
Pure Brand?
Obama har i de åtte årene som er gått vært hevet over kritikk. Selv når Maureen Dowd fremstiller Clinton-paret som rene mafia-dons, så sier hun at de også har ødelag ett av de reneste brands i Washington: Obama. Andrew Klavan gir flere eksempler på liberale som sier det samme:
«The Obama administration has been remarkably scandal-free,» wrote David Brooks on the Row in February. «To his opponents, this president’s greatest sins are his success and his self,» wrote Charles Blow. And Obama is «one of the most successful presidents in American history,» says Paul Krugman, who may have heard all about it on the same tinfoil hat through which he receives his economic policies.
Klavan må gni seg i øynene og spørre hvor disse menneskene befinner seg mentalt: Hva med skandalen i Skattedirektoratet som gikk etter Tea Party-tilknyttede foreninger, hva med dronekrigen, Snowden-avsløringene av NSA-overvåking, hva med alle saker mot journalister, hva med Benghazi, epostskandalen og til sist de store strategiske blunderne: Den havarerte Midtøsten-strategien, hvor Obama sier «red line» i Syria, og et år senere benekter at han har sagt det.
Obama sier en ting og benekter at han har sagt det. Han sa at britene kom til å måtte stille bakerst i køen hvis de stemte for Leave. Da de gjorde det benektet han å ha truet britene. Han kom bare med et råd.
Dette er et narsissistisk trekk, sier Klavan. Narsissisten ser ikke noen feil ved egne handlinger. Obama har klart å trekke den liberale eliten inni sin egen fantasi om seg selv.

But there is also this: Obama possesses the narcissist’s gift of drawing people into his own imagination of himself, that imagination in which he is never to blame. «I said I’d end the war in Iraq and I ended it,» he crowed in 2012. Then in 2014, when his decision to withdraw our troops was shaping up to be a disaster: “What I just find interesting is the degree to which this issue keeps on coming up, as if this was my decision.» In 2012, trying to show that he was on top of the deteriorating situation in Syria, Obama said, «We have been very clear to the Assad regime, but also to other players on the ground, that a red line for us is we start seeing a whole bunch of chemical weapons moving around or being utilized.» In 2013, when it became clear Syria was out of control and that chemical weapons had been used and Obama wasn’t going to do anything about it: «I didn’t set a red line.» Obama has repeatedly rushed to judgement on police incidents involving blacks and he and his minions have abused his political opponents in the most uncivil terms imaginable, including comparing them to the Islamic terrorists he doesn’t even admit exist. But when, on his watch, the country becomes so divided that it now simmers with violence, American against American, suddenly America is not «as divided as some have suggested.»

Narcissists do this. Their egos are so fragile they can accept no responsibility for their bad actions. But the fact that the Times and the networks and the rest of the elite media have decided to make Obama’s personality disorder their own has only contributed to the frustration and anger felt by principled parties on both sides. Any moderately fair observer must look at the situation we’re in — the violence in our homeland, the anger of our people, an election that has boiled down to a choice between a blowhard and a crook — and think: Something has gone terribly wrong with our country over the last eight years and surely our leader must have had at least a part to play in that.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂