Sakset/Fra hofta

Jeg kom til å tenke på den klassiske sketsjen med Yngvar Numme og Tor Erik Gunnstrøm fra Dizzie Tunes fra slutten av 80-tallet. Det var ingen gullalder for norsk skøytesport for å si det forsiktig, og publikumsinteressen for mesterskap var liten. I sketsjen sto det en billettselger, Gunnstrøm så vidt jeg husker, utenfor Bislett stadion og solgte billetter til et kommende mesterskap på skøyter. Forbi kommer en potensiell kunde, spilt av Numme, som etter en liten prat med selgeren ønsker å kjøpe billetter og spør; «Når er mesterskapet?» hvorpå Gunnstrøm avleverer sin klassiske replikk; «Ja – når kan du komme?»

Grunnen til at jeg kom til å tenke på denne sketsjen er en liten nyhet fra IKEA-landet i øst, hvor Stockholmspolitikerne i sin endeløse klokskap har funnet ut at det stilles for strenge krav til den oppvoksende slekt, – byens skoleelever.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvorfor gå på skolen når man kan sove?

Problemet er ikke et krevende pensum, voldelige medelever med kniv, mye lekser, motepress eller gamle skolebygg med dårlige luft. Problemet er dette med å rekke første skoletime fordi det er så utrolig vanskelig å stå opp om morgenen. Derfor har den tidligere studentpolitikeren Karin Ernlund som er gruppeleder for Centerpartiet i Stockholm foreslått at elever som er trøtte om morgenen bare kan snu seg rundt og sove videre. Hun har kontaktet Stockholms kommunfullmäktige for skole og skriver skriver:

”Det finns en djupt rotad uppfattning om att det är bra för karaktären att gå upp tidigt på

morgonen. Men för de flesta av oss är det väldigt svårt – och det gäller särskilt för elever

Det er ingen som lærer noe av å stå opp om morgenen, det er ikke bra for karakteren, – eller karakterene. Dessuten mener hun dette er en genial vinn/vinn – situasjon som løser et av de største problemene for alle som skal avgårde på jobb om morgenen.

Att elevrena inte behöver åka i den värsta morgonrusningen, gör även att kollektivtrafiken avlastas.

Nå er det sikkert noen av Documents lesere som tror at brevet ble møtt med hoderystende latter i Stockholms rådhus, men nei da. Skolborgarråd Olle Burell – sosialdemokrat – har noen av de samme tankene, men dessverre vil han ikke bidra til at politikerne i Stockholm skal detaljstyre når elevene skal møte på skolen:

”Karin Ernlund lyfter i sin motion fram en viktig aspekt kring elevernas möjlighet att ta vara på sin skoltid, nämligen den som handlar om sömn och hälsa. I likhet med stadsledningskontoret och utbildningsförvaltningen vill jag dock framhålla att det är rektors ansvar att organisera skolans arbetssätt, inklusive tider för undervisningens bedrivande. Däremot är det intressant att stimulera till samtal och erfarenhetsutbyten mellan rektorerna och lärarna om anpassade skoltider för att främja elevers hälsa”

Ja, la oss snakke om det dere. Hva tenker du lille Hassan? Er du trøtt om morgenen? Ja, jeg forstår det. Det er jo ikke så lett å stå opp tidlig når du har sittet oppe hele natten og spilt WoW eller kastet stein på utrykningskjøretøyer. Vet du – jeg foreslår at vi gjør det på denne måten; Lærerne er her klokken åtte, timen starter, noen av dine klassekamerater vil også være her, men du behøver ikke tenke på det. Bare kom når det passer deg for du må for all del ikke føle at det stilles krav til deg, at vi bryr oss om du er her eller tror du er i stand til å stå opp. Jeg er sikker på at du vil få en arbeidsgiver som simpelthen bare er helt henrykt over at du stikker innom en time eller to i løpet av uken. Det viktigste er tross alt at du får nok søvn og tenker på helsa.

Ernlund og Burell er gode eksempler på hvor galt det kan gå med politikere som ikke følger Jan P Syses milde oppfordring;

Det er ikke nok å stå opp om morgenen, man må våkne også