Tavle

Tolltjensten har kommet over flere illegale våpenverksteder der innførte gass- og startpistoler bygges om til å avfyre dødelige skudd.

– Gas- och startpistoler, som är lätta att få tag i och gjorda för att avfyra lösa skott, byggs om vid hemliga vapenverkstäder runt om i Sverige till vapen för att döda eller skada. Sedan 2014 har ett tiotal vapenverkstäder upptäckts, enligt Tullverket.

– Dessutom har mer än var tionde skarpt handeldvapen som polisen eller Tullverket beslagtagit de senaste åren varit en konverterad start- eller gaspistol. I snitt upptäcks minst tio skjutningar per år med ett sådant vapen, men det sker sannolikt fler, enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC).
– Förra året dömdes ett antal personer vid Halmstads tingsrätt för grova vapenbrott och smuggling. En vapenverkstad hittades i samband med att en av huvudmännen greps.
Noe av problemet er at salg av gass- og startpistoler er lovlig i noen EU-land. Siden det er fri flyt av varer, kan de importeres til Sverige.
http://www.sydsvenskan.se/2016-05-15/fler-illegala-vapenverkstader-hittas