En svensk lokalavis, Östgöta Correspondenten, eller Corren, skrev om en narkorazzia mot en skraphandel ved Linköping. Det utløste trusler. Mennene forlangte at artikkelen måtte fjernes fra nettet.

Slike trusler er noe svenske redaksjoner opplever mer og mer av. Det er vanlig nyhetsdekning som utløser dem. Norske medier bør være obs!

 

Den 30 augusti publicerade Östgöta Correspondenten, eller Corren, en artikel om en knarkrazzia dagen innan på ett skrotupplag vid Gärstadsverket i Linköping. Polisen hade misstankar om häleri på skrotupplaget, som tar emot bilkarosser och gamla kylskåp. Men bytet blev desto större.

Enligt uppgifter till Corren hittade polisens hundar flera kilo narkotika på flera platser på området.

– Det var tillräckligt mycket för att det ska bedömas som grovt narkotikabrott, men exakt vad det är och hur mycket är inget som vi släppt, säger kammaråklagare Helene Gestrin som leder förundersökningen.

En anmälan om brott mot vapenlagen upprättades också efter att en omgjord startpistol hittades och Mersion Ramizi, 23, som står som ägare av skrotfirman, greps av polisen.

Efter att Corren publicerat artikeln om polisens tillslag stannade en lyxig stadsjeep, en svart Audi Q7, utanför Corren-huset i centrala Linköping. Två män – Sunai och Ramadan Ramizi – klev ut och gick in i receptionen där två Correnanställda sedan mötte dem. I hotfulla ordalag krävde männen att artikeln skulle tas bort.

– Om en halvtimme jag vill att ni tar bort den. Punkt slut. Det finns ingen misstanke, ingenting. Jag vill inte att vårt företag ska gå i konkurs på grund av det, säger en av männen på den bandupptagning som Corren publicerade.

Corren vägrade vika sig utan polisanmälde männens besök. Tisdag 3 september, fyra dagar efter besöket i receptionen, kom ett mejl till tidningen:

«Hallå vad är det ni håller på med det hära med skrivande om det i tallboda i skroten är det så jävla svårt att acceptera att tabort det ni har skrivit det är jävligt onödigt det mkr snart inte finnas kvar någon corren ska ni veta!!!!!»

Correns publisher Charlotta Friborg reagerade kraftigt på försöket att tysta tidningen.

– Det här är krafter som vuxit sig starkare under de senaste åren i Sverige. Det är en typ av hot som vi är ovana vid. Journalister har råkat ut för trakasserier och hot tidigare, men inte den här typen av hot från den organiserade brottsligheten direkt in på en redaktion. Det var nytt för mig.

 

http://www.expressen.se/nyheter/ganget-forsokte-tysta-lokaltidningen/

I Linköping har flera försök från kriminella grupperingar att påverka tidningars bevakning av dem skett den senaste tiden. I går blev också Expressens reporterteam utsatta vid en rättegång mot en man med koppling till Black Cobra i Linköpings tingsrätt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂