Også i Trondheim feirer man 8. mars, men få steder slår den moderne schizofrenien ut som der. Man skulle jo tro at når kvinnene først har en egen dag, så ville de bruke den til å sette søkelys på kvinners forhold, motarbeide undertrykking og ta sitt eget kjønn på alvor. Men ikke i Trondheim, for her er det blant annet foredrag av kjønnsforskere som Agnes Bolsø, kjent med sine skeive teorier og påstander om at legninger ikke finnes, og foredrag av forfatter og transperson Kristin Fridtun som står på programmet. Foredraget bærer den megetsigende tittelen «Kvinnedagen for alle kjønn».

Fridtun har nylig gitt ut boken «Kjønn og ukjønn» (2015), en ordhistorisk granskning av kjønn i alle betydninger.

Kristin2.Fridtun

Til Gaysir sa hun:

Eg føler i grunnen ikkje at eg har feil kropp eller feil kjønn. Men det er ikkje heilt rett heller, eg er ikkje berre kvinne. Eigentleg vil eg helst sleppe å ta stilling til det. Eg skulle gjerne sett at det fanst ei mellomløysing, seier Kristin Fridtun.

Forlaget Samlaget omtaler Fridtun som hen, hvilket selvfølgelig er helt i orden, men er Fridtun da en passende gjest på et 8. mars-arrangement? Jeg svevde i den villfarelse at kvinnedagen handlet om hun

Men i Trondheim er det åpenbart ikke kvinnen og kvinnens rettigheter som står i fokus, for ved siden av Fridtun har komiteen i byen invitert samfunnsdebattanten Fatima Almanea til å være hovedappellant, og på arrangementets Facebook-side kan vi lese:

Fatima.Almanea4

Fatima Almanea er frilansjournalist, jusstudent og politiker. I fjor vår fikk hun stor medieoppmerksomhet da hun tok til motmæle mot Hans Rotmos islam- og innvandringsfiendtlige tekster og utspill. «Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa», svarte Fatima. «Jeg er forurensingen du advarer mot …

Jeg er avviket, jeg tror på sameksistensen mellom ulike etnisiteter og minoriteter. Jeg tror også at mange innvandrere er oppriktig glade i sitt nye hjemland, det er i hvert fall jeg! I morgen skal jeg og smilet mitt atter ut igjen for å ta tilbake min identitet, den du stadig prøver å besudle.».

I etterkant har hun måtte tåle grov hets, men har heldigvis også fått massiv støtte. Blant annet ble hun nominert som kandidat til årets Trønder i 2015.

I sin appell på torget vil Fatima Almanea snakke om netthets, seksuell trakassering og innvandrerkvinners mulighet til deltakelse. Vi gleder oss!

Noen vil muligens si at det hadde vært mer naturlig for 8. mars-arrangører å hente inn noen av ofrene for den seksualiserte volden i Europas storbyer nyttårsaften 2015–16. Men av en eller annen grunn er dagens kvinneaktivister mer opptatt av å avskaffe både eget kjønn og sin egen frihet.

 

Note:

Kanskje de tradisjonelle feministene har problemer med å henge med på skeiv teori? Først utga daværende likestillingsministser Anniken Huitfeldt bok om unge homofile som tør å bryte ut av skapet og stå frem. Det fikk Bolsø til å reagere:

agnes.bolsø

«Men når skal departementet skjønne at man også bidrar til å sette barn skapet ved å snakke om sex og seksualitet på denne måten?» spør Bolsø i boken.

«Hva ville dette skapet vært dersom Huitfeldt og hennes regjering sa at vi føler mer og mindre homoseksuelt alle sammen, også i regjeringen?» spør hun videre.

Så hva er det Bolsø mener? Er Anniken Huitfeldt og regjeringen skeiv? Bør likestillingsministeren komme ut av skapet?

– Ja, få Anniken Huitfeldt ut av skapet! sier Bolsø til Gaysir.

– Ved å trekke frem henne og andre sentrale politikere i boken ønsker jeg å illustrere at skillet mellom homo og hetero er for snevert.

Få Anniken Huitfeldt ut av skapet!