Hans Rotmo og hans Vømmøl Spellmannslag var folkehelter, ikke minst i Trøndelag, inntil han en vakker dag våget å kritisere innvandringspolitikken – i sitt musikalske virke.

Låten «Vi fra andre» fra 2012 (Trossetrua band) er en omskrivning av Henrik Wergelands «Vi ere en nasjon vi med», og Rotmo synger på gebrokkent norsk blant annet: «Vi kutter og snitter i snopper og fitter / på gutter og jenter og nykonvertitter.

Og
Vi ere en nasjon vi med,

nasjonen i nasjonen.

Om noen år så skal du få se

vi starter revolusjonen.

I oppfølgeren «Svarte Telt» fra 2014 lyder det: «Asylsøkeran kryr som lopp og lus», og «Folk som går i svarte telt når sola skin, og nekte å drekk vin».

– Det er satire. Jeg har klare meninger, og uttrykker dem – men det gjør meg ikke til rasist av den grunn, sier Hans Rotmo i dag til Dagbladet.

Bråk ble det ikke før Rotmo i et intervju med Trønder-Avisa i 2015 kalte muslimer «en miljøforurensning i Europa», med forklaringen «De forurenser på samme vis som vi nordmenn gjorde da vi innvandret til USA og stjal Indianer-land». Forklaring holdt ikke for Fatima Almanea fra Irak. 20-åringen grep straks til tastaturet:

Mitt navn er Fatima Almanea, og jeg er en verdaling på lik linje med deg. Jeg har bodd i vår vesle bygd i åtte år. Skrev hun på egen blogg, en klage som straks ble spredd. Medier landet rundt mente tydeligvis klagen var høyst berettiget, og at Fatima Almanea fra Irak var å anse som minst like mye verdaling som verdalingen Hans Rotmo.

Rotmo måtte krype til korset

– Jeg tar selvkritikk og angrer på formuleringen om miljøforurensning. Men holder fast på innholdet om masseinnvandringen, sa Rotmo til Adresseavisen.
Sju år seinere følger han opp overfor Dagbladet: – Det er viktig å si ifra. Vi kan ikke bare åpne grensene, eller ikke sette krav. Det gjelder til alle.

Karrieren til Rotmo ble nesten skutt i senk, mens angrepet på den trønderske musikeren til gjengjeld løftet den unge muslimen opp og fram i rekordfart. Verdalingene kumulerte henne rett inn i kommunestyret, som representant for Arbeiderpartiet, iført hijab. Deretter har det strømmet på med oppdrag, jobber og priser. Alt fra å være hovedtaler for 8. mars i Trondheim, iført hijab, til nominasjon som Årets Trønder, iført hijab.
Betalte oppdrag har heller ikke manglet. Trønder-Avisa og Nationen er blant mediene som hyret henne som fast spaltist. I dag er hun ansatt som debattjournalist i Adresseavisen. Selv om hun nå er bosatt i Irak, landet som familien flyktet fra, der hun har opprettet selskapet Gnist Bistand.

– Da jeg bodde i Norge, var mange av dem som mottok støtte fra Gnist fremmede, nå er de blitt venner og bekjente. Jeg og mannen min kjører ofte forbi frisøren Ghassan, som gjennom et samarbeid med VekstTorget fikk etablert sin lille salong, skriver Fatima Almanea i et reisebrev fra Mosul i Irak, 30. januar i år.

Hun skriver altså at hun ikke lenger bor i Norge, at hun har funnet sin arabiske kjærlighet i Irak, hvor hun tydeligvis bor, men er samtidig ansatt i Adresseavisen, den tidligere konservative avisen i Trondheim. Noe Document skrev om da hun ble ansatt der rett før jul:

«Det er tydelig at det skjer en integrering av sharia-tro kvinner inn i det politiske systemet. Marian Hussein i SV ble valgt inn på Tinget, og nå er Fatima Almanea (26) ansatt som debattjournalist i Adresseavisen. Begge bruker stramtsittende hijab, og offentligheten later som om dette er et hvilket som helst annet plagg», kommenterte Documents redaktør, Hans Rustad.

Å kritisere fremmed religion og norsk asylpolitikk er ikke karrierefremmende, det vet alle. Hans Rotmos karriere ble lagt nærmest i grus. Attpåtil fikk han tilbakefall på kreftsykdom, forteller Rotmo til Dagbladet:

I dag er Rotmo på beina igjen, og produktiv. 74 år-åringen har skrevet nye Vømmøl-låter, som skal spilles inn før spellmannslaget markerer 50-årsjubileum i 2023.

Klassikere som «Førarkortet», «Høvlerivisa» og «Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl» ble gitt ut på det venstreradikale plateselskapet Mai.

Rotmo forteller at det eneste partiet han har vært medlem av, er Senterungdommen. Og «hjemmesitter-partiet».

– Jeg stemte Senterpartiet sist, bare fordi jeg vil ha en oppløsning av Viken, sier han til Dagbladet. Som spør om han føler seg misforstått:

– Nei. Jeg går høyt på banen, noen må gjøre det. Og jeg må tåle det. Og videre: – Tar du galskapen fra en kunstner, står du tilbake med en formingslærer, sier Hans Rotmo.

Det kan vel også sies at Rotmo ikke har vært bare snill med andre heller, for eksempel kristne. Her fra «Vårres Jul»:

I Helvete kan det bli godt å kom
Fer der e det ingen presta
I Helvete der e det arbeids-eh-følk
Bønder og grae hesta

Linker:

Dagbladet intervju med Hans Rotmo: https://www.dagbladet.no/kultur/folk-kaller-meg-rasist-og-nazist/75326776?fbclid=IwAR3Lbcq8xQmd2Hw5Kp0mTFXMAcrcYrXQ8J0Z8ni39PCULp2IMK5NIpmAk

Fatima Almanea ansatt i Adresseavisen: https://www.document.no/2021/12/15/fatima-almanda-blir-debattjournalist-i-adresseavisen/

Bloggen der Fatima Almanea første gang kritiserte Hans Rotmo, for så å sette fart i karrieren, finnes ikke lenger. Linken leder rett til hennes Facebook-side, og virksomheten i Irak:
https://www.facebook.com/fatima.almanea.3

«Ble kumulert inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Verdal i høst. Hun sto i utgangspunktet som nummer 16 på lista.» (2015) https://www.nrk.no/trondelag/xl/arets-tronder-kandiat-5_-med-behov-for-a-si-fra-1.12709328

«Vår hovedappellant under 8. marsmarkering i Trondheim 2016 er Fatima Almanea – verdaling.»
https://www.facebook.com/8marstrondheim/photos/a.1467037383511074.1073741829.1457393831142096/1704514446430032/?type=3&theater

Frilansjournalist sier at han fikk problemer med oppdrag etter å ha tatt «feil side» i Rotmo/Almanea- saken. «Jeg skrev et innlegg i Trønder-Avisa etter Fatima Almaneas flammende oppgjør med Hans Rotmo. Jeg noterte i samme inserat at hun i en Facebook-kommentar, like etter at IS-kalifatet ble opprettet, hyllet martyrer med teksten «Ikke glem, vi er alle martyrer, husk at martyrene er levende hos Gud.» http://journalisten.no/2015/08/polemikk-er-en-risky-business  

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.