Nytt

To palestinere fra Irak som fikk opphold i USA for flere år siden, ble torsdag arrestert anklaget for å ha løyet om sin forbindelse til henholdsvis Ansar al-Islam og IS.

Both men were Palestinians from Iraq who have been in the U.S. for several years, according to U.S. officials. The men may have been in contact with each other, but do not appear to have been planning any attacks in the U.S., the officials said.

According to the U.S. Department of Justice, 23-year-old Aws Mohammed Younis Al-Jayab was arrested Thursday in Sacramento, California, where he was charged with making false statements involving international terrorism.

Al-Jayab came to the U.S. from Syria in 2012 as a refugee. He is accused of lying to authorities about his travels to Syria, where according to social media postings, he fought with extremist groups, including Ansar al-Islam.

Omar Faraj Saeed Al-Hardan, 24, was arrested in Houston, Texas. He is accused of attempting to provide material support, including «training, and expert advice and assistance» to the Islamic State group, according to a federal indictment.

Al-Hardan, who entered the U.S. as a refugee from Iraq in 2009 and later gained permanent residence status, is also accused of making false statement to naturalization officials about his links to terrorist groups.

Arrestasjonene vil gjøre det vanskelig for Obama å holde fast ved at USA skal ta imot 10.000 syrere i år. Et stort antall guvernører har sagt nei så lenge det ikke finnes pålitelige måter å sjekke identitet og livshistorier på.

Hendelsen som for alvor satte sikkerhet på dagsorden var massakren i San Bernardino før jul. Det kom frem mange opplysninger som viste at myndighetene ikke har kontroll, bl.a. at de ikke kunne lese kona Tafsheen Maliks ytringer på sosiale medier. Der fremgikk det at hun var radikalisert. tafsheen.malik.syed.rizwan.farook

 

http://www.voanews.com/content/iraqi-refugees-arrested-in-us-on-terrorism-charges/3136416.html