BBC melder at IS hadde planer om å gjennomføre Paris-lignende terror i München, dvs angrep flere steder på én gang. Tipset kom fra en vennligsinnet etterretningstjeneste.

Å slå til på nyttårsaften var smart. Folk ville trodd det var fyrverkeri, og skudd og eksplosjoner ville druknet i lyden av fyrverkeri. Det ville dermed oppstått kaos, samtidig som folk rundt ikke ville forstått hva som skjedde. Det kunne tatt lang tid før politiet fikk oversikt og bekjempelse ville vært vanskelig på en kveld med mange mennesker ute.

IS er ikke dumme.

Massemedier blir avgjørende for å varsle publikum på forhånd om å unngå store ansamlinger. Denne gang gikk det bra, men prisen er at tilliten synker og frykten overtar. Hvis man må ta en sikkerhetsvurdering før man går hjemmefra blir ikke turen på byen helt den samme.

Kong Harald sa i sin nyttårstale at vi skal trosse terroristene. De vil lamme oss, men det er våre verdier som er sterkere enn deres. At de er bedre er det ingen tvil om, men de vinner vel ikke i kraft av det? Det er i så fall noe helt nytt i verdenshistorien. Dessverre kan det virke som våre ledere har fått det for seg. Selv NATOs generalsekretær snakker som om det er verdiene som skal vinne fordi de er bedre.

Men man vinner ikke over terrorister gjennom å vise at man tør drikke caffe latte på en fortauscafe. Når det blir alvor blir cafeen tom. Det var det som skjedde i München igår og preget byer over hele Europa.

I Paris sløyfet man fyrverkeri, kanskje nettopp av de grunner som er nevnt ovenfor. Det var utplassert 1.600 politi og soldater på Champs Elysee. Slik er det nye Europa.

Noen vil fortsatt hevde at det ikke har noe med migrasjon og kultur å gjøre, og at det ikke har noe med islam å gjøre. Dermed legger de byrden på de få som våget å trosse den nye høflighet.

Virkeligheten er den største underviser, og undervisningen skjer kontinuerlig. I natt var det undervisningstime for mange tyskere, franskmenn og belgiere.

Menneskers evne til fortrengning er stor, men akkurat denne trusselen er det vanskelig å flykte fra. Du må forandre hvordan du lever ditt liv. Det vil etterhvert forandre hodene på folk.

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂