Innenriks

NRKs utenriksreporter Sidsel Wold er god på understatements når hun snakker om forskjeller på Midtøsten og Norge.

-Sett fra Midtøsten er Norge et helt spesielt samfunn. For eksempel kan menn gifte seg med menn, noe som er uakseptabelt i arabiske land.

Et stykke bortenfor uakseptabelt, kanskje? Når Wold trekker frem Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tonen ganske annerledes.

-Vi må ta folks frykt på alvor og ha en åpen debatt. Frykten gjør seg gjeldende på flere områder. Når folk blir redde for at samfunnet skal bli endret, oppfører de seg annerledes. Frykten er også en faktor i politikken. Benjamin Netanyahu styrer med frykt, og den gir Marine Le Pen større oppslutning i Frankrike. Når IS utfører terror i Europa og et stort antall flyktninger kommer dit, fører folkets frykt til at lederne må handle.

Fører folkets frykt til at lederne må handle. Hva mener Sidsel Wold når hun sier dette? Hvem skal det handles mot, og hvordan?

Wold sier Netanyahu styrer med frykt, men unnlater å si noe som helst om den økende terroren som har rammet jøder i Israel de siste månedene.
Sammenligner man Sidsel Wold med hva den tyske avisen Die Welt skriver om tilstandene i Israel (Gjengitt i Finansavisen, 29.12.), trer en annen virkelighet frem, en virkelighet som Wold ikke bryr seg med å formidle. Hun er selvfølgelig ikke uvitende om den, hun vil bare ikke formidle den.

Den nye tredje intifadaen er i gang. I Israel går det knapt én dag uten et attentat. Palestinere kjøper seg en skrutrekker og går løs på jøder, eller bruker bilen som et dødbringende våpen. Denne mikroterroren har en forrående virkning på landets demokrati, og reiser spørsmål ved enhver sameksistens mellom palestinere og israelere.

Wold har også noe å melde om den Islamske Staten. Ikke noe om frykt, men om bakeren og hans brød. Jeg kan formelig kjenne den nydelige duften av hvetebakst. Jeg har aldri tidligere forbundet IS med varmt hvetebrød, men Wold tryller frem de mest uventede assosiasjoner rundt IS.

-IS får samfunnet til å gå rundt. Bakeren har brød, og det sosiale livet fungerer på et vis.

Netanyahu styrer med frykt, og IS får det sosiale livet til å fungere! Dette er altså verdensbildet til NRKs utenriksreportere.

 

«De kommer til et helt annerledes land» Adresseavisen, 28.12.2015