Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug la tirsdag frem en serie forslag til innstramminger i asylloven. Listhaug la ikke skjul på at målet er at Norge skal være forberedt på en ny asylstrøm til våren og ikke bli løpt overende slik Sverige ble i høst.

Det har kommet over 30.000 asylsøkere til Norge t.o.m uke 49. Til neste år sier UDI-direktør Frode Forfang at det kan komme alt fra 10.000 til 100.000. Listhaug er klar på at et antall i den øvre enden vil kunne få velferdsstaten slik vi kjenner den til å bryte sammen. Det er nye toner fra regjeringshold. Erna Solberg snakker ikke slik. Hun praktiserer Kardemomme-loven. Listhaug tør å trekke en grense: Norge har ikke kapasitet til bare å ta imot.

Mediene er i villrede. Listhaug er så klar i sitt budskap at hun tvinger dem til å blottlegge sin agenda, hvis de skal utfordre henne.

Men det første spørsmål fra TV2 lyder:

– Er du ikke redd for at disse forslagene vil kunne øke fremmedfrykten?

Listhaug parerte alle spørsmål. Hun stilte vel forberedt.

Nå skal forslagene ut på høring i seks uker, før de skal hastebehandles og oversendes Stortinget. Målet er å ha en revidert asyllov klar før migrasjonen til Europa tar seg opp igjen til våren.

Vil KrF og Venstre spille på lag med regjeringens intensjon? Mye tyder på at Hareide har gjort det til en sport å drive moralsk utpressing av regjeringen. Hvor gode nerver har Høyre, tør de ta fighten?

I Listhaug har FrP fått en statsråd som «skinner». Hun er god retorisk og hun er dyktig til å håndtere mediene. Det hun nå trenger for å vinne frem er politisk backing fra regjeringen. Vil hun få det?

Hvis ikke vil forslagene bli malt i stykker i tautrekking og medieoppslag.

Listhaug

Umulig å misforstå budskapet fra Sylvi Listhaug