Innenriks

Statsminister Erna Solberg var i Bergen fredag kveld. Hun fikk beskjed om angrepene 2330 og ga en foreløpig reaksjon til Bergens Tidende. Den er preget av dobbeltkommunikasjon. Solberg sier det er ukjent hvem som står bak, samtidig advarer hun mot å gjøre noen til syndebukker.

Dermed har hun sagt at hun vet hvem som står bak, hun vil bare ikke si det, og hennes reaksjon er at det ikke må gå ut over «noen», dvs muslimer i Europa. Men heller ikke det siste kan hun være eksplisitt på, for da kan hun ikke si at hun ikke vet hvem som står bak.

Hvem tror hun hun «lurer»?

Solbergs uttalelse beskriver en state of mind, og hun deler den med svært mange av vestlige ledere.

Hun fikk beskjed om angrepene i Paris ved 23.30-tiden.

– Vi vet veldig lite om hvem som står bak, men det ser ut til å være et voldsomt angrep, sier Solberg.

Dernest går hennes tanker til ofrene. Men så er det hva som kan skje, hvem som kan få skylden, og dette er en merkelig uttalelse all den stund hun sier hun ikke vet hvem som står bak.

Solberg understreker at det er viktig at vi nå gir politi og myndigheter ro til å finne årsaken.

– Vi lever i en ustabil verden. Det er nå viktig med nasjonal ro og at vi ikke gjør andre til syndebukker for det enkeltpersoner har gjort.

Trenger politiet ro til å finne årsaken? Den ble klar samme kveld. Det er selvsagt viktig at det ikke skjer hevnangrep, men det har det ikke gjort i Europa ved lignende terror, og det har vært ganske mange. Så hvorfor «worry»? Er det omfanget? Eller er det en annen måte å si på at  islam heller ikke denne gang må komme i søkelyset. Solberg skriver ut en blancofullakt – mens terroren ennå pågår. Er det å bevare roen?

På toppen av det hele sier landets statsminister at det ikke er noen grunn til å endre sikkerhetstiltakene i Norge. Det skjer to dager etter at italiensk politi avslørte at mullah Krekar har bygget opp et nettverk som planla å ramme norske politikere og diplomater.

Ville det ikke vært naturlig i det minste å reflektere over hvor tett terroren puster oss i nakken?

erna-solberg_650x400_71428521838

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Erna-Solberg-Viktig-med-nasjonal-ro-8243095.html