Aftenpostens leder tirsdag 10. november forteller oss at asylsøkernes gjerninger er enkelthistorier. Politikere og medier må vise nøkternhet når de møter enkelthistorier.

Hva når enkelthistoriene avtegner et tydelig mønster?

Aftenposten bruker en spesiell sammenligning: Asylsøkere som ønsker seg tilgang til internett er ikke noe bevis for grådighet. Biafra-barna hadde store mager, men var heller ikke tegn på grådighet.

Med en stor strøm av flyktninger inn over landegrensene vil det dukke opp mange historier i nyhetsbildet i tiden som kommer. Om 50 unge menn i en lovlig, rolig demonstrasjon i Sarpsborg, en syrisk mindreårig som redder livet til en sambygding eller en psykotisk iraker som forskanser seg i det lokale biblioteket. Enkelthistorier.

DEN STORE FLYKTNINGSTRØMMEN er krevende å håndtere. Det krever nøkternhet fra både politikere og medier i møte med enkelthistorier. Når unge asylsøkere i Sarpsborg ønsker seg tilgang til nettet, er det altså ikke et bevis på en grådighetskultur, like lite som Biafra-barnas store mager på 1970-tallet var det.

Aftenposten