Sakset/Fra hofta

Er du en nasara? Du vet kanskje ikke hva det betyr enda, men det er det arabiske ordet for kristen. Kortversjonen er «nun» som beskriver den første bokstaven N. I Mosul i Irak benyttet IS denne bokstaven for å markere hvilke hus de kristne bodde i. Fikk man symbolet sprayet på sin dør så var dette et valg om å konvertere, betale en spesiell skatt eller dø før IS inntok byen i 2014.

nun (1)

Dagens arabiske leksjon: bokstaven N (nun) 

Nun-symbolet førte til at tusentalls flyktet fra landet. Nå har nun-trusselen nådd Göteborg. Spennende med nye kulturer, ikke sant? Dødsspennende.

– Det känns extremt obehagligt att det här har kommit till Göteborg och Sverige. Det är ingen tvekan om att det är riktat mot mig som kristen och assyrier, säger Yusuf Asmar som driver pizzerian tillsammans med sin bror.

– Det känns som judeförföljelsen på 30-talet när judar i Tyskland fick davidsstjärnor målade på sina dörrar. Nu händer det här, säger Yusuf Asmar.

nun

Flere butikkeiere i Gøteborg har fått denne beskjeden i det siste. De vet godt hva det betyr: IS er der.

I går kväll samlades företrädare för flera assyriska föreningar i ett extrainsatt möte. Mötet var en direkt följd av att flera butiker i Tynnered blivit nedklottrade med hot och budskap kopplade till terrorgruppen IS. Syftet med mötet var att diskutera situationen i Göteborg där många assyrier känner sig otrygga och förföljda.

– Vi är ungefär 10 000 assyrier i Göteborg och en stor del av oss är jätteoroliga över den utveckling vi ser. Vi vet att Göteborg är en av IS största rekryteringsbaser och vi hör om människor som uttrycker sympatier för IS även här i Tynnered. Tänk dig själv att ha flytt från förföljelse i ett land och sen bo vägg i vägg med en IS-sympatisör här i Sverige. Det är vardag för många människor, säger Josef Garis, ordförande på Assyriska distriktet i Göteborg.

Pizzeriaeier Yusuf Asmar legger ansvaret på svenske politikere:

– Det känns som att IS-anhängare kan komma och gå i Sverige som de vill. Samtidigt ska vi assyrier känna oss otrygga. Politikerna måste ta det på allvar, säger Yusuf Asmar.

Dette har Yusuf sørgelig rett i. Men la oss gå direkte til årsaken til problemet som heter Schengen-avtalen og fritt leide til Sverige for alle som hevder å være fra Syria. Det er ganske mange om dagen. Og flere er underveis.

Men husk at alle mennesker er like og at alle er gode på bunnen, her er det bare å vende ditt andre nasara-kinn til.

Gøteborg-posten  Dagens Nyheter